Erişilebilirlik

Donald Trump hakkındaki davalara rağmen 5 Kasım 2024’te yeniden seçilip Beyaz Saray’da başkanlık koltuğuna oturabilir mi?


Eski Başkan Trump’ın ‘sus payı’ davası, suçlu bulunması ve hüküm giymesi durumunda 5 Kasım’daki başkanlık seçimini kazanması halinde bile göreve gelip gelmeyeceği sorusunu gündeme taşıyor.
Eski Başkan Trump’ın ‘sus payı’ davası, suçlu bulunması ve hüküm giymesi durumunda 5 Kasım’daki başkanlık seçimini kazanması halinde bile göreve gelip gelmeyeceği sorusunu gündeme taşıyor.

Cumhuriyetçi Partili başkan adayı Donald Trump, porno yıldızı Stormy Daniels’a yapılan sus payı ödemesini yasadışı yollarla örtbas ettiği suçlamasıyla Pazartesi günü New York'ta hakim karşısına çıktı.

Peki jüri eski ABD başkanını suçlu bulur ve davaya bakan Yargıç Juan Merchan, Kasım seçimlerinden önce Trump’a ceza verirse ne olacak? İşte bazı olası senaryolar:

Trump hapse girer mi?

Trump'ın suçlu bulunması halinde Yargıç Juan Merchan’ın ne ceza verebileceği henüz bilinmiyor.

Savcılar, suçsuz olduğunu savunan Trump'a, iş kayıtlarında tahrifat yapmasıyla ilgili 34 ayrı suçlama yöneltiyor. Bu suç için öngörülen azami cezanın 1 ila 3 yıl arasında hapis olması düşünülüyor. Ancak hapis cezası gerektiren davalarda sanıklar genellikle bir yıl ya da daha az hapis cezasına çarptırılıyor.

Ancak Trump, suçlu bulunması durumunda, şiddet içermeyen bir suçtan ilk kez hüküm giymiş olacak. New York'ta sadece ticari kayıtlarda tahrifat yapmakla suçlanan ve sabıka geçmişi olmayan kişilerin hapis cezasına çarptırılması nadir görülen bir durum. Para cezası ya da denetimli serbestlik gibi cezalar daha yaygın.

Para cezasının ötesinde bir ceza verilmesi durumunda Trump hapse girmek yerine ev hapsine alınabilir ya da sokağa çıkma yasağına tabi tutulabilir.

Eski bir başkan olarak Trump’a ömür boyu Gizli Servis korumaları tahsis edilmiş durumda. Ancak hapis cezası alması durumunda Trump’ı demir parmaklıklar ardında güvende tutmanın yolları karmaşık hale gelebilir.

Trump ayrıca mahkumiyet kararını temziye taşıyabilir ve o esnada kefaletle serbest bırakılabilir.

Trump hüküm giymesi durumunda hala başkan seçilebilir mi?

Bu sorunun yanıtı, evet. ABD Anayasası sadece başkanların en az 35 yaşında ve 14 yıldır ülkede yaşayan ABD vatandaşları olmasını gerektiriyor.

Mahkumiyet kararı ya da hapis cezası, Trump'ın göreve uygunluğunu etkilemiyor. Teorik olarak, hüküm giydikten ve ceza aldıktan sonra seçimi kazanması halinde Trump, hapishanede, cezaevinde ya da ev hapsinde yemin edebilir.

Trump, sus payı davasında federal suçlarla değil, eyalet suçlarıyla karşı karşıya olduğu ve bir ABD başkanının af yetkisinin sadece federal suçlar için geçerli olduğu düşünüldüğünde Trump’ın kendisi için af kararı çıkarması, mümkün değil.

Mahkumiyetin seçimler üzerinde nasıl bir etkisi olur?

Trump kendisine karşı açılan dört ceza davasını, siyasi bir komplonun parçası olduklarını iddia ederek bağış toplama sürecinde bir avantaj olarak kullandı. Kampanyasının geçen yılki mali kayıtları, Trump hakkındaki iddianamelerin ardından bağışlarda artış olduğunu gösteriyor.

Ancak Şubat ayında Reuters/Ipsos tarafından yapılan bir ankete katılan Cumhuriyetçiler’in sadece yarısı, jürinin suçlu bulması halinde Trump'a oy vereceklerini söyledi.

Bu ay yapılan bir Reuters/Ipsos anketi ise seçmenlerin büyük çoğunluğunun Trump'a karşı New York'ta yöneltilen suçlamaları ciddi bulduğunu ortaya koydu. Nisan ayında yapılan ankete katılan Cumhuriyetçiler’in yaklaşık dörtte biri, jüri tarafından ağır bir suçtan mahkum edilmesi halinde Trump'a oy vermeyeceklerini söyledi.

Diğer davaların etkisi nasıl olur?

Trump, 2020 seçimlerinde Demokrat Joe Biden'a karşı aldığı mağlubiyeti tersine çevirme çabaları nedeniyle Georgia ve Washington'da, görevden ayrıldıktan sonra gizli belgeleri ele alması nedeniyle de Florida'da suçlamalarla karşı karşıya.

Bu davalardan herhangi birinin 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinden önce görülmeye başlayıp başlamayacağı belli değil.

Başkent Washington ve Florida'daki davalar federal mahkemede açıldığı için Trump, seçimi kazanırsa, bu davaları bir başsavcı atayarak sonlandırabilir. Ayrıca Trump’ın federal davalarda kendisini affetme ihtimali de var.

Georgia ve New York davalarının her ikisi de eyalet mahkemelerinde açıldığı için Trump ne kendini affedebilir ne de davaları açan savcıları kovarak davaları sona erdirebilir.

Forum

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG