Erişilebilirlik

Donald Trump Arayı Açıyor


Donald Trump Arayı Açıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00

Cumhuriyetçi Parti’nin dün akşam Nevada eyaletinde yapılan önseçimlerini Donald Trump kazandı. Siyasi geçmişi bulunmayan milyarder emlakçı, önseçim sürecinin başından bu yana dört eyaletin üçünü kazanmış oldu.

Nihai sonuçlar Trump’ın yüzde 46’yla, en yakın rakibi Florida Senatörü Marco Rubio’yu büyük farkla geride bıraktığını gösterdi. Yarışı Rubio yüzde 24’le tamamlarken, Texas Senatörü Ted Cruz yüzde 21 destek aldı.

Son zaferi, Trump’a 1 Mart günü 12 eyalette önseçimlerin yapılacağı Süper Salı için büyük ivme kazandırmış durumda.

Dün akşam seçim zaferinden sonra Trump, kendi adına kumarhanelerin ve otellerin bulunduğu Las Vegas’ta bir parti verdi, konuşmasında kampanyasına uzun süre devam edemeyeceğini iddia eden uzmanlarla alay ederek, şimdi kendisinin tüm ülkeyi kazanmak üzere olduğunu söyledi. Trump ayrıca diğer Cumhuriyetçi adaylar yarıştan çekildikçe, onların da destekçilerini kazanacağını iddia etti.

Donald Trump ulusal kamuoyu yoklamalarında birinciliği korumaya devam ederken, Rubio ve Cruz da Süper Salı’da durumlarını kuvvetlendirmeyi umuyor.

1 Mart’ın sonunda Cumhuriyetçiler’in delege sayısının üçte birine denk gelen 700 delegenin tercihi belirlenmiş olacak. Cumhuriyetçi bir aday adayının partinin başkan adaylığını garantileyip Kasım ayındaki seçimlere katılabilmesi için en az 1237 delegeye ihtiyacı var.

Dindar aday Ted Cruz, Iowa’da yapılan önseçimleri kazandığını hatırlatarak, Trump’ı yenilgiye uğratan tek aday adayı olduğunu savunuyor.

Diğer Cumhuriyetçi aday adayları emekli cerrah Ben Carson ve Ohio Valisi John Kasich, Nevada’da zayıf kaldı.

Trump'a destek veren Cumhuriyetçi Partili seçmenler
Trump'a destek veren Cumhuriyetçi Partili seçmenler

Yarışın başında favori olarak gösterilen Jeb Bush ise, Cumartesi günü yapılan Güney Carolina önseçimlerinde de düşük oy almasının ardından çekildiğini açıklamıştı. Çekilen adayların delegeleri, daha çok Florida Senatörü Rubio’ya yarıyor. Son olarak 1996’daki seçimlerde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Bob Dole da Rubio’ya destek verdi.

Güney Carolina’daki dindar seçmenin desteğini alamayan ve kampanyasının kirli işlere bulaştığı suçlamasına maruz kalan Cruz ise zorlu bir hafta geçirdi. Texas Senatörü, kendi adına çıkan sosyal medya hesaplarında rakip aday Marco Rubio’nun İncil’le alay ettiği yönünde gerçek olmayan mesajlar yayınlanmasının ardından kampanyasının halkla ilişkiler müdürü Rick Tyler’ın işine son vermek zorunda kaldı.

Bununla birlikte Cruz, yasadışı göçmenlere karşı çabalarını yoğunlaştırmış durumda. Babası Küba asıllı olan Cruz, yasadışı göçmenleri tutuklatmak için federal polisi devreye sokacağını açıkladı. Uzmanlar Cruz’un son çıkışını, Trump’tan daha sert bir portre çizmek istemesine bağlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG