Erişilebilirlik

Dokuzuncu Saldırgan Tespit Edildi


Fransa’yı yasa boğan Paris saldırısında bir taraftan siyasi ve askeri alanda hızlı adımlar atılırken, bir yandan da ülke içinde operasyonlar tüm hızıyla ilerliyor. Fransız polisi bu güne kadar sekiz olarak açıkladığı saldırgan sayısının dokuza yükseldiğini, bir saldırganın daha tıpkı olaydan hemen sonra kaçarak izini kaybettiren zanlı Salah Abdeslam gibi kaçmış olabileceğini tespit etti.

Polis, otomobildeki 3’üncü kişinin varlığını video görüntülerini inceleyerek ortaya çıkardı. Emniyet güçleri, saldırıda kullanılan Renault Clio marka üçüncü bir aracın varlığını da tespit etti. Araç Paris’in 18’inci bölgesinde kapıları açık terkedilmiş olarak bulundu. Fransız polisi, Belçika plakalı otomobilin, saldırganları Belçika’dan getirmek için kullanıldığına inanıyor.

Paris saldırısını gerçekleştiren 6 saldırgan üzerlerindeki bombalı yelekleri infilak ettirerek, bir saldırgan da polisle çatışmada ölmüştü. Fransız polisi 4 gün boyunca saldırıların yedi kişi tarafından yapıldığını, sekizinci kişinin ise kaçtığını söylemiş, Abdeslam hakkında yakalama emri çıkarmıştı. Ancak soruşturmanın beşinci gününde olay yerindeki video görüntüleri incelemelerinden ilk bar saldırısında kullanılan Seat marka arabanın içinde iki değil üç kişinin bulunduğu tespit edildi.

Kardeşinden kaçak Paris zanlısına ‘Teslim ol’ çağrısı

Saldırının beşinci gününde bir hayli ilerleyen soruşturmada, Paris saldırısının kilit isimlerinin Belçika vatandaşı Abdeslam Kardeşler olduğu düşünülüyor. Halen uluslararası arama emriyle aranan Salah Abdeslam kaçmayı başarırıken, kardeşi Brahim Abdeslam, olay yerinde canlı bomba olarak hayatına son verdi. Üçüncü kardeş Mohamed Abdeslam ise Brüksel’de. Mohamed Abdeslam, Belçika’nın Molenbek kentinde polis tarafından gözaltına alınarak sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı. Fransız BFM TV’ye konuşan Mohamed, “Olup bitenler bir trajedi. Ailemiz şokta. Ben ve bütün ailem şiddetin her biçimini kınıyoruz. Olanları televizyondan öğrendik. Ailemizin üyeleri tarafından böyle bir saldırı yapılacağı ihtimalini asla düşünemezdik” dedi. Mohammed, “Biz onun ailesiyiz. Nerede, ne yapıyor, korkuyor mu? Bütün bunları merak ediyoruz. Gelsin teslim olsun, gerçek neyse ortaya çıksın. Elbette teslim olmasını istiyorum” diye konuştu. Mohammed Abdeslam, “Abinizin Paris’e ya da Suriye’ye gittiğini biliyor muydunuz?” sorularına ise “hayır” yanıtını verdi.

Ancak aynı evde yaşadığı kardeşinin bir yıla yakın evden uzaklaşmasına rağmen nereye gittiğinden haberdar olmadığını inandırıcı bulmayanlar, BFM TV’ye, “Ya Mohamed de bu planın içinde, ya da kardeşini korumak için yalan söylüyor” dediler.

Üstlenen IŞİD’çi de Fransız çıktı

Bu arada yine akşam saatlerinde ortaya çıkan bir bilgiye göre de, Paris saldırısının hemen ardından, IŞİD’in saldrıyı üsrtlendiğini açıklayan bant kaydını yapan kişinin Fransız vatandaşı cihatçı Fabien Clain olduğu ortaya çıktı. Toulouse kentindeki radikal dinci ağın deneyimli isimleri arasında bulunduğu belirtilen 35 yaşındaki Clain'in, Fransa’da ilk cihatçı saldrırıyı başlatan Mohamed Meral ile yakınlığıyla dikkat çekti. Cihatçı örgütlere Fransız militan göndermek suçundan Fransız cezaevlerinde beş yıl hapis yatan Clain, cezasını tamamladıktan sonra Suriye’ye kaçmıştı.

Beş kişinin kimliği tespit edildi

Fransız polisi dün de saldırıyı gerçekleştiren yedi kişiden beşinin kimliğini DNA testi ve fotoğraf karşılaştırma tekniğiyle tespit etmişti. Buna göre Bataclan saldırısını Ömer İsmail Mustafai (29) ve Sami Amimour(28), Stad de France saldırısını gerçekleştirdiği bildirilen üç kişiden birinin adı Bilal Hadfi (20) ve Ahmad Al Mohamed, Voltaie saldırısını da Brahim (31) ve Salah (26) Abdeslam kardeşler gerçekleştirdi. Bataclan saldırısında ölen ve Stade de France saldırısında, üzerinde sahte Suriye pasaportu bulunan iki kişinin ise, kimlik tespit işlemleri sürüyor.

Bobigny ve Alfortville’de ev kiralamış

Öte yandan uluslararası arama emriyle aranan Salah Abdeslam’ın, eylemi planlamak için Paris’te iki ayrı bölgede ev kiraladığı ortaya çıktı. Birinci apartman dairesini Bobigny banliyösünde saldırıdan bir hafta önce kiralayan Abdeslam, iki kişiyle birlikye evi kiralarken “kendilerini Belçikalı bir güvenlik şirketi çalışanı” olarak tanıttı. Polisin söz konusu apartmanda yaptığı incelemede, halen paketi açılmayan cep telefonları GSm kartları bulundu. Parmak izleri alınan evde silah ya da mühimmat olmadığı belirtildi. Abdeslam, ikinci olarak Paris’in hemen güney sınırında yer alan Alfortville kentinde iki otel odası kiraladı.

Kaçıranlar gözaltında

Saldırıları gerçekleştirdikten hemen sonra, henüz kimliği tespit edilmediği için sınırdan rahatlıkla geçerek Belçika’ya kaçan Salah Abdeslam’ı kaçıran iki kişi de tespit edildi. Belçika vatandaşı Hamza Attou ve Mohamed Amri tutuklandı. Attou ve Amri ifadelerinde zanlının Paris katliamında bir rol aldığını bilmeden kendisini Brüksel’e getirdiklerini açıkladı. Polis, özellikle Mohamed Amri’nin patlayıcıları hazırlamış olacağından şüpheleniyor.

Sahte Suriye pasaportu

Stade de France saldırısnı gerçekleştrien bir zanlının ise kimliği hala tespit edilemiyor. Bir Suriye pasaportu ile bulunan Stade de France zanlısının üzerindeki pasaportun Suriye ordusundayken ölen askerlerden birine ait olduğu ortaya çıktı. Ancak pasaportun sahte olduğu ve zanlının eski askerin fotoğrafını çıkararak kendi fotoğrafını yapıştırdığı anlaşıldı. Bu pasaportun Yunanistan’da Ekim ayında kontrol edildiği belirtildi. Fransız polisi zanlıya ait olan fotoğrafı da yayınlayarak gören ya da tanıyanların araması için ilan yayınladı.

Kerry: ‘Suriye’de büyük bir değişim olacak’

Fransa’ya baş sağlığı dilemek için Paris’e gelen Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, “Suriye’de büyük bir değişimin bir kaç hafta gerisindeyiz. Sanıyorum yeterince sayıda kişi bunun farkında. Umarım aylardan değil haftalardan söz ediyoruz” dedi. Daha sonra CNN International televizyonuna da konuşan Kerry, operasyona Türkiye’nin de katılacağı haberini verdi: "Suriye'nin kuzeyinde sınırın yüzde 75'i kapalı. Şimdi biz, sınırın kalan 98 kilometrelik kısmını kapatmak için Türkler’le birlikte operasyona başlıyoruz" dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG