Erişilebilirlik

9 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Amerikan basını dün akşam Cumhuriyetçi Partili Donald Trump’ın başkanlık yarışının sürpriz galibi olarak çıkmasının yarattığı şoka geniş yer ayırıyor.

Seçim haberlerine Washington Post’la başlıyoruz. Sonuçlar kesinleşmeden önce basılan gazete bu sabah “Trump Sıkı Yarışı Önde Götürüyor” başlığıyla çıktı. Gazete, Cumhuriyetçi Parti’nin Senato ve Temsilciler Meclisi’nde de çoğunluğu koruduğuna dikkat çekiyor. Washington Post, Trump’ın başkanlık koltuğunda oturduğu Beyaz Saray’ın Kongre’yle birlikte Başkan Obama’nın en büyük siyasi miraslarından olan sağlık reformu ve İran nükleer anlaşmasını iptal edebileceği uyarısında bulunuyor. Öte yandan gazete, Temsilciler Meclisi eski başkanı Demokrat Partili Nancy Pelosi’nin, FBI Direktörü James Comey’nin Clinton’ın elektronik posta yazışmalarına ilişkin soruşturmayı yeniden gündeme getirmesinin, seçim sonuçlarını derinden etkilediği görüşüne de yer vermiş.

Washington Post ayrıca Cumhuriyetçi Parti’yi şimdi nasıl bir geleceğin beklediğine ilişkin de bir değerlendirme yayınlamış. Değerlendirmeye göre iş dünyasını kucaklayan muhafazakâr çizgisini yüz yıldır sürdüren Cumhuriyetçi Parti, artık kendine yeni bir yön belirlemek durumunda. Gazete, şimdiye kadar Trump’a tam destek vermeyen Paul Ryan’ın da Temsilciler Meclisi başkanlığının tehlikede olduğunu yazıyor.

Geçelim Los Angeles Times’a... “Trump’ın Şaşırtıcı Galibiyeti” başlığıyla çıkan gazete, Cumhuriyetçi adayın kilit eyaletleri alarak Amerikan tarihinde şimdiye kadar görülen en büyük sürprizlerden birine imza attığını ve Clinton’ı mağlup etmeyi başardığını yazıyor. Gazete, rakibi Clinton’ı seçim kampanyası boyunca ‘hileci’ olarak niteleyen Trump’ın zafer konuşmasında Clinton’a yıllardır verdiği hizmetlerden ötürü teşekkür ederek daha yapıcı ve uzlaşıcı bir tavır takındığına dikkat çekiyor.

Los Angeles Times ayrıca 24 yıl sonra California eyaletinden Senato’ya ilk kez yeni bir üye seçilmesinin de önemine değiniyor. Hem kadın hem de siyah olarak California’yı Senato’da temsil edecek olan eyalet başsavcısı Kamala Harris’in tarih yazdığı yorumu yapan gazete, Harris’in Senatör seçilen ikinci siyah kadın olduğunu vurguluyor.

Boston Globe ise tüm anketleri altüst ederek dünyayı şoka uğratan bir zafer kazanan Trump’ın Amerika’nın siyasi haritasını yeniden çizdiğini yazıyor. Habere göre kendilerini ihanete uğramış hisseden beyaz işçi sınıfının desteğini arkasına alan Trump, Barack Obama’nın sloganı olan “değişim”in tanımını yeniden yaptı. Kırsal kesimlerde ve kasabalarda yaşayan seçmenleri kitleler halinde sandık başına çekmeyi başaran Trump, beyaz seçmenlerin öfkesini kendi lehine kullanmayı başardı.

Son olarak Wall Street Journal’ın seçim sonucu yorumlarına bakalım. Gazete, Hillary Clinton’ın “acınacak durumda” olarak nitelediği Trump destekçilerinin adeta atağa kalkarak Trump’ın seçimin bitiş çizgisine taşıdığını yazıyor. Gazetenin yorumuna göre Trump, modern Amerikan tarihinin en sıradışı başkanlarından biri olarak işe başlayacak. Bunun nedenlerinden biri, Trump’ın Cumhuriyetçi Parti içinde bile dışlanmış olması. Trump’ın, partinin ikinci en güçlü ismi olan Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’la arasının açık olduğunu hatırlatan gazete, yeni başkanın Kongre’deki Demokrat Partililer’le de hemen hemen hiçbir ilişkisi olmadığına dikkat çekiyor. Habere göre Trump’ın seçilmesiyle birlikte Cumhuriyetçi Parti şimdi ticaret, göçmenlik, dış ilişkiler gibi konularda yepyeni bir yol belirlemek durumda kalacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG