Erişilebilirlik

Doğu-Batı Arasında Sıkışan Bölge: Transdinyester


Rusça konuşan, Moldova’nın içinde ayrılıkçı bir bölge olan Transdinyester, Moldova ve Ukrayna arasındaki sınırın önemli bir kısmı boyunca uzanıyor.

Moldova Başbakanı Yuri Leanka bölgeyle süren sorunu, “uzun süredir kanayan bir yara,” olarak nitelendiriyor.

Ancak Transdinyester’de yerel halk Romence konuşan Moldova’dan bağımsızlıklarını kazanmak için bir nesil önce savaştıklarını söylüyor.

Bölgenin dışişleri bakanlığını yapan Vladimir Yastrebçak, Rusya’ya desteği için teşekkür etti ve Rusya’nın 20 yıldır, yani Transdinyester’in egemenliği süresince stratejik ortakları olduğunu söyledi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin, Moldova’ya geçen ay bir ziyaret gerçekleştirdi ve Rus askerlerinin Transdinyester’in yarı-bağımsızlığını koruyacağı uyarısında bulundu. Rogozin, Moldova’nın vereceği kararların Dinyester Nehri’nin iki yanındaki halkı da etkileyeceğini göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi.

Moskova gelecek ay Vilnius’ta yapılacak görüşmelerde Litvanya, Moldova ve Ukrayna’nın AB üyeliği yolunda ilerleme kaydetmesi olasılığından endişe duyuyor.

Transdinyesterli gazeteci Ernest Vardanyan Ukrayna’nın Vilnius’ta imzalanacak ve Avrupa Birliği’yle üyelik sürecini başlatan anlaşmaları kabul etmesi ve Moldova’nın da aynı yönde hareket etmesi durumunda Transdinyester’in sorun yaşayacağını söylüyor. Çünkü bu durumda bölge iki Avrupa’nın yanında saf alan ülkenin arasında sıkışmış olacak.

Sovyetler Birliği’nin çöküşünden bu yana Transdinyester’in nüfusunun yarıya yakını Rusya’da ya da Batı’da iş bulmak için evlerini terk etmiş.

Moldova Başbakanı Yuri Leanka, Transdinyester’de yaratılacak iş fırsatları ve kalkınmanın, nehrin iki yakasında farklı diller konuşan insanları birleştireceğini söylüyor.

Ancak şimdilik Transdinyester, Rusya’nın Orta Avrupa’da kaybolmuş bir kolonisi gibi yaşamaktan mutlu görünüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG