Erişilebilirlik

Doğu Ukrayna'da İsyancılar Liderlerini Seçti


Donetsk bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçı lider Alexander Zaharçenko oyunu kullanırken
Donetsk bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçı lider Alexander Zaharçenko oyunu kullanırken

Ukrayna’nın doğusunda bağımsızlık ilan eden Rusya yanlısı Donetsk ve Luhanks Halk Cumhuriyetlerinde yapılan seçimleri iki ayrılıkçı bölgenin geçici başbakanları kazandı. Seçim sonuçlarına göre Donetsk Cumhuriyeti’nin geçici başbakanı Alexander Zaharçenko, oyların %79’unu aldı.

Luhanks Cumhuriyeti’nde ise geçici başbakan İgor Plotnisky oyların yüzde 64’ünü alarak başkan seçildi.

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Amerika, Ukrayna anayasasını ve 5 Eylül’de ayrılıkçılar ve Ukrayna hükümeti arasında varılan ateşkes anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle bu bölgelerde yapılan seçimi tanımıyor.

Avrupa Birliği’nin dış siyasetten sorumlu yetkilisi Federica Mogherini, Ukrayna’da barışa giden yolu engellediği için seçimi tanımayacaklarını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ise ayrılıkçı bölgelerdeki seçimi tankların ve silahların gölgesinde oynanan bir komedi oyunu olarak yorumladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Donetsk ve Luhansk’taki seçimler güneydoğu Ukrayna’da yaşayan halkın özgür iradesinin yansıması olarak tanımlandı. Bakanlık ayrıca Ukrayna’daki merkezi hükümet ve ayrılıkçılar arasında iki ay önce varılan ateşkes anlaşması çerçevesinde sürdürülebilir bir diyalog başlatılmasının son derece önemli olduğunu belirtti.

Ukrayna ordusu, Pazar sabahı Rusya’dan çok sayıda asker ve silahın Ukrayna’da oy kullanılacak bölgelere aktarıldığını bildirmişti. Haber ajansları bazıları uçaksavar taşıyan askeri kamyonların ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk Havaalanı’na doğru ilerlediğini duyurmuştu.

Doğu Ukrayna’daki seçimler, geçen hafta Ukrayna’nın geri kalanında yapılan genel seçimler sonrasında yapıldı. Doğu Ukrayna’da yaşayanlar, 26 Ekim’deki seçimde oy kullanmamıştı.

Rusya, ayrılıkçıların yaptığı seçimlerin sonucunu tanıyacağını duyurdu. Avrupa Birliği ise seçimleri tanımaması için Rusya’ya çağrı yapıyor.

Batılı yetkililer, seçimin, Doğu Ukrayna’daki krizi daha da karmaşık hale getireceği uyarısında bulunuyor. Alexander Zaharçenko ise oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada Kiev’in Rusya yanlısı bölgelerde yapılan seçimleri tanıması durumunda ekonomik ilişkilerin normale döneceğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre Ukrayna hükümetine ait güçler ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında çıkan çatışmalarda şimdiye kadar 4 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG