Erişilebilirlik

Doğu Türkistan'da Yeni Şiddet Olayı


Çin devlet medyası, resmi adı Şincan olan Doğu Türkistan eyaletinde bıçaklı bir grubun saldırısı sırasında çok sayıda kişinin öldüğünü bildiriyor.

Resmi haber ajansı Şinhua iki kentte meydana gelen olaylarda ölenlerin hem Uygur hem de Han Çinlileri olduğunu açıkladı. Ajans haberine göre ateş açan polis çok sayıda saldırganı öldürdü. Çin’in Tacikistan ve Pakistan sınırlarına yakın bölgede meydana gelen saldırıda çok sayıda kişi de yaralandı.

Olayı planlanmış bir terörist saldırı olarak tanımlayan haber ajansı, bıçaklı grubun önce Eliksu kentinde bir polis karakolu ile hükümet binasına saldırdığını, daha sonra komşu kente geçerek güvenlik güçleri tarafından durdurulmadan önce sivillere saldırdığını bildirdi.

Geçtiğimiz yıl Şincan bölgesinde çıkan ve sivilleri hedef alan örgütlü saldırılar nedeniyle 200’den fazla sivil hayatını kaybetmişti.

Müslüman Uygur etnik kökenli halkın azınlıkta olduğu Şincan’da teröristlerin radikal dinci, bölücü bir devlet kurmaya çalıştığını öre süren Çinli yetkililer, diğer ülkelerden destek alan bu teröristlere karşı mücadele verdiklerini belirtiyor.

Bölgedeki Uygur halkın birçoğu, devlet tarafından ayrımcılık yapıldığını ve baskı altında yaşadıklarını savunuyor. Özellikle dini ibadet konusunda birçok kısıtlamaya maruz kaldıklarını belirten Uygurlar, devletin ayrımcılık yaparak, etnik çoğunluğu oluşturan Han Çinlileri'ni kayırdığını öne sürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG