Erişilebilirlik

Doğu Türkistan'da Tren İstasyonuna Saldırı


Urumki tren istasyonunda önlem alan özel polis görevlisi
Urumki tren istasyonunda önlem alan özel polis görevlisi
Çin Devlet Başkanı Xi Jingping, Doğu Türkistan'da bir tren istasyonunda meydana gelen bombalı ve bıçaklı saldırıdan sonra teröristlere karşı “kararlı önlem” alınacağı sözü verdi.

Resmi adı Şincan olan eyaletin başkenti Urumki’nin Güney İstasyonunda Çarşamba akşamı bombalar patlatan ve yolcuları bıçaklayan saldırganlar üç kişinin ölümüne ve 79 kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Resmi Halkın Günlüğü gazetesi ölenlerden birinin yolcu, ikisinin ise saldırganlar olduğunu bildirdi.
Saldırıyı kimin düzenlediği bilinmemekle birlikte Çin resmi haber ajansı Şinhua saldırganların uzun zamandır aşırı dinci eylemlere karıştığını önesürdü.

Saldırı devlet başkanı Xi’nin eyaleti ziyaret ettiği sırada meydana gelirken istasyon Perşembe günü sıkı güvenlik önlemleri altında yeniden açıldı.

Çin hükümeti son aylarda yaşanan şiddet olaylarından aşırı eğilimli Uygurları sorumlu tutuyor.
Hükümet politikalarını eleştirenler ise şiddet olaylarının Pekin’in Müslümanların dini yaşamına baskı uygulaması ve eyaletdeki Han Çinlilerini kayırmasından kaynaklandığını savunuyor.

Dünya Uygur Kongresi üyesi Dilşat Raşit yaptığı açıklamada saldırının “bir kez daha ezici baskının çözüm yolu olmadığını kanıtladığını” belirtti.

Mart ayında Çin’in Yunnan eyaletinde yine bir tren istasyonunda meydana gelen bıçaklı saldırıda 29 kişi hayatını kaybetmişti. Çin hükümeti bıçaklı saldırganların Uygur olduğunu bildirmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG