Erişilebilirlik

Doğu Türkistan'da Durum Gergin


Urumki'nin büyük çarşısında devriye gezen güvenlik güçleri
Urumki'nin büyük çarşısında devriye gezen güvenlik güçleri
Üst düzeyde bir Çinli güvenlik yetkilisi resmi adı Şincan olan Doğu Türkistan özerk bölgesinde çıkan son çatışmalar üzerine güvenlik güçlerine 24 saat devriye gezme emri verildiğini açıkladı.

Çin devlet medyasına göre Meng Jianzhu Cumartesi günü bölge başkenti Urumki’ye giderek güvenlik güçlerine mahallelerde “her türlü hava koşulunda” ara vermeksizin devriye gezme emri verdi.

Devriye emrinden üç gün önce bölgede 2009 yılından beri çıkan en şiddetli çatışmalarda en az 35 kişi hayatını kaybetmişti.
Çin resmi haber ajansı Şinhua çatışmaların Şanşan’ın Lukqun kasabasında bıçaklı grupların polis karakolları, yerel hükümet binası ve bir inşaat sitesine saldırmasıyla başladığını bildirdi.

Ajansa göre bıçaklı gruplar polis araçlarını ateşe verdi ve dokuz güvenlik görevlisiyle 16 sivili sivili bıçaklayarak öldürdü. Ateş açan polis 11 zanlıyı vurarak öldürürken üçünü de tutukladı. Polisin çatışma sonrası diğer zanlıları aradığı bildiriliyor.

Sincan yerel hükümeti, Pazar günü web sitesinde olaylardan İslamcı bir grubu sorumlu tuttu. Hükümet 17 kişilik grubun saldırılar başlatmak için Haziren ortasından beri para topladığı, bıçak ve benzin satın aldığını önesürdü.

Doğu Türkistan sık sık azınlıktaki Müslüman Uygurlarla çoğunluktaki Han Çinlileri arasında şiddet olaylarına sahne oluyor.
Birçok Uygur şiddet olaylarından özerk bölgeye yoğun Çinli göçünün yol açtığı dini ve kültürel ayrımcılığı sorumlu tutuyor.

Dünya Uygur Kurultayı Genel Sekreteri Dolkun İsa Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada bölgedeki yoğun polis varlığı ve ilan edilen sıkıyönetim nedeniyle gerçekte neler olduğunu belirlemenin çok güç olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG