Erişilebilirlik

Doğu Türkistan'da Çatışma: 27 Ölü


Doğu Türkistan'da şiddet olaylarından sonra devriye gezen bir Çinli polis
Doğu Türkistan'da şiddet olaylarından sonra devriye gezen bir Çinli polis
Çin’in resmi adı Şincan olan Doğu Türkistan özerk bölgesinde çıkan son dört yılın en şiddetli çatışmasında 27 kişinin öldürüldüğü haber veriliyor.

Çin resmi haber ajansı Şinhua çatışmaların Şincan bölgesindeki Lukqun kasabasında bıçaklı grupların polis karakolları, yerel hükümet binası ve bir inşaat sitesine saldırmasıyla başladığını bildirdi.

Ajansa göre bıçaklı gruplar polis araçlarını ateşe verdi ve dokuz güvenlik görevlisiyle sekiz sivili bıçaklayarak öldürdü. Ateş açan polis 10 zanlıyı vurarak öldürürken üçünü de tutukladı. Polisin çatışma sonrası diğer zanlıları aradığı bildiriliyor.

Çatışmaların nedeni ve olaya karışanların etnik kimliği açıklık kazanmadı.

Ancak Doğu Türkistan sık sık azınlıktaki Müslüman Uygurlarla çoğunluktaki Han Çinlileri arasında şiddet olaylarına sahne oluyor.

Birçok Uygur şiddet olaylarından özerk bölgeye yoğun Çinli göçünün yol açtığı dini ve kültürel ayrımcılığı sorumlu tutuyor.

Dünya Uygur Kurultayı Genel Sekreteri Dolkun İsa Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada bölgedeki yoğun polis varlığı ve ilan edilen sıkıyönetim nedeniyle gerçekte neler olduğunu belirlemenin çok güç olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG