Erişilebilirlik

Doğu Türkistan İçin Farklı Açıklama


Çin hükümeti ve sürgündeki Uygur grupları resmi adı Şincan olan Doğu Türkistan eyaletinde meydana gelen çok sayıda kişinin öldüğü son şiddet olayını farklı biçimde açıklıyor.

Olayı” önceden planlanmış bir terörist saldırı” olarak tanımlayan Çin resmi haber ajansı Şinhua eyaletin iki kentinde çıkan çatışmalrda ölenlerin hem Uygur hem de Han Çinlileri olduğunu bildirdi.

Ajans bıçaklı grubun başta Eliksu kentinde bir polis karakolu ile hükümet binasına daha sonra komşu kente geçerek güvenlik güçleri tarafından durdurulmadan önce sivillere saldırdığını önesürdü. Ajans haberine göre ateş açan polis çok sayıda saldırganı öldürdü. Çin’in Tacikistan ve Pakistan sınırlarına yakın bölgede meydana gelen saldırıda çok sayıda kişi de yaralandı.

Uygur Amerikan Derneği ise yayınladığı açıklamada aşırı devlet şiddeti olarak tanımladığı olayları kınadı.

Dernek , Uygurların Ramazan sırasında Pekin hükümetinin aldığı baskıcı önlemleri ve hukuk dışı kuvvet kullanımını protesto ederken polis saldırısına uğradıklarını öne sürdü.

Yine dernek yerel kaynaklara dayanarak son olaylarda 20'yi aşkın Uygur'un öldürüldüğünü ve an az 70'nin tutuklandığını da bildirdib

Geçtiğimiz yıl Şincan bölgesinde çıkan ve sivilleri hedef alan örgütlü saldırılar nedeniyle 200’den fazla insan hayatını kaybetmişti.

Müslüman Uygur etnik kökenli halkın azınlıkta olduğu Şincan’da teröristlerin radikal dinci, bölücü bir devlet kurmaya çalıştığını belirten Çinli yetkililer, diğer ülkelerden destek alan bu teröristlere karşı mücadele verdiklerini öne sürüyor.

Bölgedeki Uygur halkının çoğu, devlet tarafından ayrımcılık yapıldığını ve baskı altında yaşadıklarını savunuyor. Özellikle dini ibadet konusunda birçok kısıtlamaya mağruz kaldıklarını belirten Uygurlar, devletin ayrımcılık yaparak, etnik çoğunluğu oluşturan Han Çinlilerini kolladığını öne sürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG