Erişilebilirlik

‘Doğu Türkistan’da Ölü Sayısı Resmi Rakamlardan Fazla’


‘Doğu Türkistan’da Ölü Sayısı Resmi Rakamlardan Fazla’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:18 0:00

Temmuz ayı sonlarından bu yana Doğu Türkistan’ın Yarkent bölgesinde çıkan olaylar ve Çin tarafından verilen haberlerin bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor olması, tüm dünyada kaygılara yol açıyor. Uygurlar Yarkent’te 2 bin kişinin ölmüş olabileceğine dikkati çekiyor

Çin’deki resmi kaynaklar ve sürgünde yaşayan Uygurlar, ölü, yaralı ve tutuklu sayıları konusunda çelişkili bilgiler veriyor. Aralarında Amerika ve Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler, bu konuda daha şeffaf davranması konusunda Pekin hükümetine çağrıda bulunuyor. Sürgünde yaşayan Uygur liderler de kendi aldıkları bilgiler doğrultusunda bulundukları ülkelerin yerel medyasını bilgilendirmeye çalışıyor. Washington’da sürgünde yaşayan Uygur demokrasi eylemcisi Rabiya Kadir de, dün Ulusal Basın Kulübü’nde bir basın toplantısı düzenlendi.

Yarkent’teki olaylarda Çin medyasında verilen ölü sayısı 100’e yakın, ayrıca 200’ün üzerinde kişi de tutuklandı. Ancak, ne tutuklananlar, ne de adı geçen teröristler hakkında net bir bilgi var.

Olaylar Çin dışında yaşayan Uygurlar’ı kaygılandırıyor. Çünkü görgü tanıklarına göre Yarkent’te 2 binin üzerinde ölü olduğu haberleri geliyor. Aynı şekilde diğer ülkeler de kaygılı. Nitekim Uygur kökenli vatandaşlarının bölgede akrabalarından haber alamadığını bildiren Türk Dışişleri Bakanlığı, Çin hükümetine şeffaf soruşturma yürütme çağrısında bulundu.

Washington’daki Ulusal Basın Kulübü’nde Amerikan medyasına açıklamada bulunan sürgündeki Uygur liderlerden Rabiya Kadir, Çin hükümetini ve resmi medyayı Yarkent’teki olaylarla ilgili gerçekleri çarpıtmakla, barışçı gösteri düzenleyen Uygur göstericileri terörist diye etiketlemekle suçladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG