Erişilebilirlik

'Doğu Ukrayna Krizinden Rus Ajanları Sorumlu'


'Doğu Ukrayna Krizinden Rus Ajanları Sorumlu'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı ayaklanmalardan Rusya’yı sorumlu tuttu. Kerry, tutumundan vazgeçmediği taktirde bankacılık, madencilik ve enerji alanlarında yaptırımların sertleştirileceği konusunda Moskova'yı uyardı

Ukrayna’nın güneydoğusunda yaşayan Rusya yanlıları, aynı Kırım’da olduğu gibi referandum istiyor. Rus birliklerinin Kırım’ı işgal etmesinden cesaret alan ayrılıkçılar bölgede rahatlıkla referanduma gitmişti.

Kerry bir süre önce katıldığı bir Senato komisyon toplantısında Rusya’yı kasıtlı olarak Ukrayna’nın istikrarını bozmakla suçladı ve geri adım atmadığı takdirde Moskova’ya daha sert yaptırımların yolda olduğu mesajı verdi:

“Rusya’nın bağımsız bir Ukrayna’nın inşasında uluslararası toplumla birlikte çalışma şansı var. Doğu ve Batı arasında köprü kurulmasına yardımcı olabilir. Bu çekişmeye son verip tüm Ukraynalılar’ın umut ve isteklerine yanıt bulabilir. Ama çekişmeyi sürdürürse bunun bedelini daha fazla tecrit edilerek öder.”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Ukrayna’nın doğusundaki ayaklanmayla ilgileri olmadığını, durumu kötüleştirenin Kiev hükümeti olduğunu iddia ediyor:

“Eğer Ukraynalı yetkililer ülkenin güneydoğusundaki halkın çıkarlarını görmezden gelmeye devam ederlerse, durumun sakinleşip ulusal uzlaşma ortamına dönülmesi mümkün olmaz.”

Ancak American Üniversitesi uzmanlarından Keith Darden’a göre, Rusya’nın attığı adımlar, Rusça konuşulan bölgelere daha çok özerklik verme konusunda Washington’un Kiev hükümetini ikna gücünü azaltıyor:

“Ruslar, Kırım’da yaptıklarıyla zaten Kiev karşısındaki konumlarını daha kötü hale getirdi. Bu Amerika’nın elini kolunu bağladı, işbirliğiyle sonuçlanacak bir çözüme engel oldu.”

John Kerry, Washington’un uzlaşma yönünde bir çözümü tercih ettiğini söylüyor. Ancak Amerika Dışişleri Bakanı, “19’uncu yüzyıldaymış gibi davranan Rusya’ya 21’inci yüzyılın araçlarıyla cevap vermekten” de kaçınmayacaklarının altını çiziyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG