Erişilebilirlik

Doğdukları Topraklara Tabutta Geldiler


Ege Denizi kıyılarına vuran cesedi dünyayı ayağa kaldıran Suriyeli Alan (Aylan) Kurdi, kardeşi ve annesi Kobani’de toprağa verildi. Cenaze töreni için Kobani’ye gitmek isteyen gruplara ve gazetecilere izin verilmedi.

Muğla’nın Bodrum İlçesinden Yunanistan’a kaçmak isterken botları batan Kurdi ailesinin üç ferdinin cenazesi, uçakla Şanlıurfa’ya getirildi. Kıyıya vuran cenazesi dünyada ses getiren Alan Kurdi, kardeşi Galip ve annesi Rihan Kurdi’nin cenazelerini karşılamak üzere HDP, CHP ve AK Partili milletvekilleri de Şanlıurfa’ya geldi.

Havaalanına Anadolu Ajansı ve TRT dışındaki basın kuruluşlarının girmesine izin verilmedi. Ambulanslara alınan cenazeler uzun bir araç konvoyu eşliğinde Suriye’nin Kobani kasabasına doğru yola çıkarıldı. Yüzlerce kişinin eşlik ettiği cenaze konvoyunun yolu, Suruç’un Atmanek Köyü civarında askerler tarafından kesildi. Askerler sadece milletvekilleri ve ölenlerin yakınlarının geçişine izin verdi. Cenazelere sınır kapısına kadar eşlik etmek isteyen, çoğu HDP’li, gruba izin verilmedi. Grup askeri kontrol noktasında durdurulunca tepki gösterdi.

Doğdukları Topraklara Tabutta Geldiler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Baba Abdullah Kurdi ile kayınbiraderi Abdullah Şito’nun eşlik ettiğini konvoy Mürşitpınar sınır kapısından geçerek Kobani’ye gitti. Cenazeler sınır kapısında Suriye’ye ait bir ambulansa alındı. HDP ve CHP’li milletvekilleri de cenazelerle birlikte Kobani’ye geçti. Kobani’deki sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilenin temsilcileri tarafından karşılanan cenazeler ilçe merkezine götürüldü. Burada düzenlenen törenin ardından cenaze namazı kılındı. Cenazeler namazın ardından Kobani Şehitliği’nde toprağa verildi.

Bodrum’dan Yunanistan’ın İstanköy (Kos) adasına geçmek isteyen Suriyelilerin bindiği botun batması sonucu, 8’i çocuk 12 kişi ölmüştü. Ölenler arasında bulunan Alan Kurdi’nin, sahile vuran cesedinin fotoğrafları tüm dünyada yankı uyandırdı. Kurdi’nin ölümü mülteci sorununu bir kez daha gündeme getirdi.

Doğdukları Topraklara Tabutta Geldiler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG