Erişilebilirlik

Diyarbakır Saldırısı: Erdoğan - Demirtaş Polemiği


7 Haziran Seçimleri’ne iki gün kala Diyarbakır’da HDP mitinginde patlayan bombalar konusunda Diyarbakır Emniyeti’nin yaptığı ilk incelemelerde patlamaların en az birinin TNT olduğu ve saldırılarda telefon düzeneği kullandığı ortaya çıktı

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile birlikte açıklama yapan Tarım Bakanı Mehdi Eker, ‘patlamalardan bir tanesi kesin olarak TNT ve bilyeli, ayrıca ikisinde de cep telefonu düzeneği tespit edildi. Diğerinin de TNT olma ihtimali çok yüksek. Ama henüz kesinleşmedi. Kim yaptıysa, failleri mutlak suretle yakalanacak. Bu alçakça, haince, menfur bir saldırıdır. Demokrasiye ve 7 Haziran seçimlerine dönük yapılan bir saldırıdır’ dedi.

‘3 kişi öldü 16’sı ağır 502 kişi yaralandı’

Demokratik Toplum Kongresi Sağlık Meclisi, Sağlık Emekçileri Sendikası ve Diyarbakır Tabip Odası’ndan oluşan Kriz Masası, bombalı saldırılarda üç kişi yaşamını yitirdiğini 16’sı ağır 402 kişi de yaralandığını açıkladı.

Bombalı saldırı nedeniyle mitingde konuşmayan ancak partisinin Diyarbakır İl Merkezi’nde yaptığı konuşmada herkesi sağduyuya davet eden HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın çağrısı halkta olumlu karşılık buldu. Hiçbir yerde gerginlik yaşanmadı.

Diyarbakır’da sivil toplum örgütleri, bugün (cumartesi günü) patlamaların meydana geldiği alana yürüyerek saldırıları ve saldırılara zemin hazırlayanları kınadı.

Diyarbakırlı STK’lar: Seçim sonuçlarına müdahale edilmek isteniyor

Bombalı saldırının seçimlerde sandık başında ve 8 Haziran’da yaşanabilecekler konusunda kendilerini daha da endişelendirdiğini söyleyen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, ‘ülkemizde yakaladığımız barış ortamının maalesef bir seçime kurban edilmek istenmesini kaygıyla izliyoruz. Gerilim artırılarak, kan dökülerek seçmenin iradesine ve seçim sonuçlarına müdahale edilmek istenmektedir.Bu saldırıyı gerçekleştirenler bir yana bu provokasyonların yaşanmasına zemin hazırlayanların da en az onlar kadar suçlu olduğunu belirtmek istiyoruz’ dedi.

Bombalı saldırı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile HDP lideri Selahattin Demirtaş arasında telefon polemiği tartışmaya dönüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cuma akşamı katıldığı bir televizyon programında danışmanlarının Demirtaş’a telefonla ulaşamadığını yönündeki sözlerine HDP Eş Başkanı İstanbul’daki açıkhava toplantısında yanıt verdi.

Demirtaş: Cumhurbaşkanı iki aydır bizi hedef gösteriyor

Demirtaş, ‘ben tarafsızım diyen kişi var ya, çıktı konuştu, Diyarbakır Meydanı’ndan tek bir cümle bile söz etmedi. Şimdi akşam telefonla bana ulaşmaya çalışmış, kusura bakma sen ülkenin Cumhurbaşkanıysan iki aydır bizi hedef göstermeyecektin. Ülkenin cumhurbaşkanıysan, bugün miting yapmak yerine gidip Diyarbakır Meydanı’nda taziyeye katılacaktın. Gitseydin, çiçek koysaydın, üzüntülerini taziyelerini belirtecektin. Ben telefona çıksam ne olur, çıkmasam ne olur? Zaten 2 aydır 140 yerde partimiz saldırıya uğramış, tek bir kişi bile gözaltına alınmamış’ dedi.

Erdoğan: Demirtaş 6-8 Ekim olaylarında 50 kişinin ölümüne neden oldu

Seçimlere bir gün kala Ardahan ve Ağrı’da iki açılışa katılıp halka hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Demirtaş’ın yaklaşımına tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı, ‘dün Diyarbakır'da asla tasvip edemeyeceğimiz bir olay gerçekleşti. Eş Başkan beyefendiye ulaşmak mümkün değil. Daha sonra açıklama yapıyor, halktan özür dile diyor. Eğer özür dileyecek varsa o sensin. 50 kişinin ölümüne neden olan sendin. Ölen Kürt kardeşlerim de. Bu tür vahşete vesile olan sendin. Bizim 40 yıllık siyaset hayatımızda kan yoktur. Ama siz daha siyasette çıraksınız, tehditle yürüyorsunuz’ dedi.

Demirtaş’tan hükümete yakın basına ‘paçavra’ tepkisi

Bir başka polemik ise Demirtaş ile hükümete yakın medya arasında başladı. İstanbul Sancaktepe’deki mitinginde Diyarbakır’daki saldırıları birinci sayfasından ya hiç görmeyen ya da çok küçük gören iktidara yakın gazeteleri eline alan HDP lideri, bu gazeteleri paçavra olarak niteledi. Demirtaş, ‘AKP’nin yayın organı Star gazetesi. Ne manşet atmış? Hala bizi hedef gösteriyor.

Bunların hepsi bizi iki aydır hedef gösteren, tehdit eden, linç etmeye kalkan gazeteler. Bakın saldırıyla ilgili bir şey yok. Güneş gazetesi, yeni Türkiye’ye yeni Haçlılar. Daha dün saldırı yaşanmış, bizi hedef gösteriyor. Sizin yayın organlarınız bunlar işte, paçavralarınız’ dedi.

Yeni Şafak: Demirtaş bizi PKK’ya hedef gösteriyor

Demirtaş’ın eleştirilerine hedef olan yayın organlarından Yeni Şafak gazetesi, internet sitesinde ‘saygısız adam senin elinin kalem tutmadığını biliyorduk’ başlığını attı. Haberde görüşlerine yer verilen Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, “Demirtaş'ın bugün gazetelere yönelik terbiyesizce tavrının Türkiye'nin siyasi tarihinde başka bir örneği yoktur. Demirtaş, gazetelerimizi PKK'ya hedef mi gösteriyorsun, gazete binalarını mı kurşunlatacaksın” dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG