Erişilebilirlik

Diyarbakırlılar Sur’u Terkediyor


Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 9 gündür süren sokağa çıkma yasağına 17 saat ara verildi. Bu arayı fırsat bilen ilçe sakinleri Sur’dan göç etmeye başladı. Binlerce kişi kullanabilecekleri kadar eşyalarını yanlarına alarak yakınlarının yanına yerleşti. Onlarca binanın delik deşik olduğu ilçede neredeyse sağlam kamu binası kalmadı.

Sur ilçesinde 9 gün süren sokağa çıkma yasağı dün gece alınan bir kararla kaldırıldı. Yasağın kalkmasının ardından sabahın ilk ışıklarıyla birlikte ilçe hareketlendi. Yasak kalktı ama ilçenin çevresindeki güvenlik önlemleri kalkmadı. Sokağa çıkma yasağının sona erdiğini duyan ilçe sakinleri kendini dışarı attı. Kimisi 9 gün süren esaretten kurtulmak için kimisi ise ilçeyi terk etmek için. Yüzlerce ilçe sakini sabah erken saatlerde göç etmeye başladı. Kimisi halı, kimisi yatak yorgan, kimisi ise yiyeceklerini yanlarına alarak yollara düştü. Yüzlerce insan akın akın ilçeyi terk etti. Kamyonetlere yükledikleri eşyalarıyla diğer ilçelerdeki yakınlarına yanına gittiler.

Bunlardan biri de Cengiz ailesiydi. Sabahın ilk ışıklarıyla alabilecekleri kadar eşya alarak Sur’u terkettiler. Ailenin ortanca oğlu Mehmet Cengiz, ilçede kalamayacaklarını belirterek, “9 gün içinde çatışmalar vardı, sokağa çıkamadık. Ekmek götüremedik evimize, bu halka yazık, diğer akrabalarımızın yanına taşınıyoruz, diğer ilçelerdekilerin yanına gidiyoruz” dedi.

İlçeyi terk edenler kadar gelenler de var. Üç arama noktasındaki kontrollerden sonra ilçeye girenler ise, sokağa çıkma yasağı sırasında bir fırsatını bulup ilçeden kaçanlar. Başka ilçelerdeki yakınlarının yanına gidenler şimdi geri dönüyor. Ama kalmak için değil evlerini kontrol etmek ve eşyalarını alabilmek için. Bunlardan biri de lokanta işçisi Muharrem Dölek. Evlerinin önünde çatışma yaşanan Dölek sokağa çıkma yasağının ikinci gününde evinden ayrılmış. Şimdi eşyalarını almaya geldiğini söyleyen Dölek, ”Dışarı çıkamıyorduk çatışma vardı, silah sesleri geliyordu, elektrik yoktu. İkinci gün polise gittim, ‘psikolojimiz bozuldu bırakın gidelim’ dedim, ‘gidebilirsin ama geri dönemezsin’ dedi. Ben yakınlarımın yanına gittim. 9 kişiyiz diğer evlere dağıldık” diye konuştu.

Diyarbakırlılar Sur’u Terkediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:42 0:00

İlçenin sokaklarında yanmış araç kalıntıları, derin çukurlar ve delik deşik olmuş evler görmek mümkün.Çatışmalar nedeniyle neredeyse kurşun isabet etmeyen bina kalmamış. Elektrik ve su alt yapısı patlamalar nedeniyle kullanılamaz halde. İlçenin bazı sokakları sular altında kaldı. İnsanlar ilçeden çıkabilmek için barikatlarla birlikte su birikintilerini aşmak zorunda kaldı.

İlçede evi en çok zarar görenlerden biri Çelik ailesi. Evleri PKK’lı gruplar tarafından sığınak olarak kullanılan aile başka yere taşınıyor. Gurbet Çelik, duvarda açılan büyük deliği göstererek, evlerinin kullanılamaz hale geldiğini söyledi. Çatışmalarda en çok zarar gören yerlerin başında 515 yıllık Kurşunlu Camii yer alıyor. Çatışmalar sırasında yanan camii kullanılamaz hale geldi.Onlarca kişi camiyi görebilmek için kentin diğer mahallelerinden geldi.

Bu arada sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların nedeni olarak gösterilen barikat ve hendekler hala duruyor. Barikatların başında silahlı kişiler nöbet tutuyor. Yüzleri maskeli, ellerinde kaleşnikoflu PKK’lılar barikatların başında bekliyor.İlçede insanlar evlerine barikatları aşarak giderken sokaklar Suriye kentlerini andırıyor. Sokak aralarına keskin nişancıları önlemek için perdeler çekilirken helikopterlerin silahlı grupları görmemesi için binaların arasına siyah perde çekildi. Bu arada evlerin arasında geçiş sağlamak için duvarlarda delik açıldı. Ev sahipleri deliklerin kimler tarafından açıldığını bilmediklerini söyledi. Bu arada silahlı gruplar insanların ilçeden eşyasız ayrılmasını istiyor.

Öte yandan Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinden sonra olay yerinde inceleme yapan heyetin, saldırı nedeniyle incelemeyi yarım bırakması sonrası, olay yerinde bıraktığı materyaller PKK’lıların eline geçti. PKK’lılar bu materyalleri, düşürülen bir insansın hava aracı ile birlikte sokakta sergiliyor. Elçinin vurulduğu sokak ise polis tarafından kapatıldı. Elçi’nin düştüğü yer taşlarla işaretlendi. Sur’da Perşembe gecesi kaldırılan sokağa çıkma yasağı Cuma akşamı yeniden yürürlüğe girdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG