Erişilebilirlik

Diyarbakırlı Şair Ahmed Arif'in Büstüne Saldırı


Ahmed Arif’in anısına doğum yeri olan Diyarbakır’da 2002 yılında, bir büstü yapıldı. Heykeltıraş olan oğlu Filinta Önal tarafından yapılan büst, Surların hemen yanındaki parka konuldu. Kaidesinin üstüne ise, şairin ‘Diyarbekir Kalesinden notlar ve Adiloş bebenin ninnisi’ şiirinden bir dörtlük yazıldı.

Ancak, 15 yıldır yerinde duran büst, kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı. Büstü kırarak yere atan saldırganlar, kaideyi de tahrip etti. Saldırganlar, kaidenin üzerinde bulunan ve şiirin yazılı olduğu tabelayı da kırdı. Park görevlileri, büstün belediye görevlilerince atıldığı yerden kaldırıldığını belirterek, onarıldıktan sonra yerine konulacağını söyledi.

Diyarbakırlı Şair Ahmed Arif'in Büstüne Saldırı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00

Saldırıyla ilgili bir açıklama yapan PEN Türkiye Yönetim Kurulu, olaya tepki gösterdi. PEN açıklamasında, ”Şiirimizin asi kalemi Ahmed Arif’in 90. yaşını kutluyoruz. Kutlama hazırlıkları, 1927 doğumlu büyük şairimizin, 2002 Mayıs ayında Diyarbakır Sur’da yaptırılan büstünün tahrip edilmesiyle başladı.15 yıl önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Kültür Edebiyat Festivalinde bir törenle açılan büstün kaidesinde şairin şu dizeleri yer alıyor: “Bir ben bileceğim oysa/ne afat sevdim/bir de ağzı var dili yok/Diyarbekir kalesi”. Şairin oğlu Heykeltıraş Filinta Önal tarafından yapılan büst, surların hemen dışında, tek kapı ile çift kapının arasındaki yeşil alanda bulunuyordu. Belediye yetkilileri iki hafta önce büstü alıp giderken, ‘onarıp eski yerine yerleştireceğiz’ demişler. Olayı bize Diyarbakır temsilcimiz Şeyhmus Diken bildirdi. Rivayet odur ki kimin yaptığını kimse bilmiyormuş! Şairimizin 90. yaşını kutluyor ve Türkiye PEN olarak pes diyoruz artık pes, başka ne diyeceğimizi bilemiyoruz, yetkilileri de, müsterih olsunlar, göreve filan çağırmıyoruz!” ifadeleri yer aldı.

Ahmed Arif kimdir?

Türkiye Diyarbakırlı Şair Ahmed Arif’i, 33 Kurşun, Adiloş Bebenin Ninnisi, Hasretinden Prangalar Eskittim gibi şiirleriyle tanıdı. Birçok şiiri bestelenen Arif’in ilk kitabı ‘Hasretinden Prangalar Eskittim’ 1968 yılında basıldı. Kitap edebiyat dünyasında çok ses getirdi.

Arif’in şiirleri özellikle sol görüşlüler arasında, dillerden dillere dolaştı. Kitabı 12 yılda 18 baskı yaptı. 1943'de Van'da dönemin generallerinden Mustafa Muğlalı’nın emriyle 32 köylünün öldürülmesine ilişkin yazdığı "Otuzüç Kurşun" şiiri sebebiyle Ahmed Arif, defalarca sorgulandı. Sorgu sırasında dövüldüğünü anlatan belirten Arif’Sonunda bir çöplükte ölüme terk edildim’ diye yazmıştı. 1980’lerin sonunda şiirlerini kendi sesiyle okuduğu bir kaset de çıkaran Arif 1991 yılında yaşama veda etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG