Erişilebilirlik

Diyarbakır’dan “Yasak” Manzaraları


Diyarbakır- Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi bugünlerde barikatlarla çepeçevre sarılmış durumda. İlçeye giriş-çıkışlar ve sokağa çıkmak yasak. PKK’nın şehir yapılanması YDG-H üyelerinin kazdığı hendekleri kapatmak ve barikatları kaldırmak için polis ilçede operasyon yapıyor. Operasyon sırasında sık sık çatışma sesleri duyuluyor.

İlçenin çevresini barikatla kapatan polis giriş-çıkışlara izin vermiyor. Bir yolunu bulup evden çıkanlar ilçe dışına çıkmak istiyor. Polis uyarıyor, “Çıkabilirsiniz ama geri gelemezsiniz.”

Sabah saatlerinden itibaren insanlar barikat çevresinde toplanmaya başlıyor. Kimisi içeri girmek istiyor, kimisi çıkmak. Polisi ikna etme çabaları sonuç vermiyor. Kameralara ilginç görüntüler takılıyor. Medikal cihazlara bağlı yaşamlarını sürdüren hastalar, elektrik kesintileri nedeniyle olumsuz etkileniyor. İsmini vermek istemeyen bir genç ise elindeki oksijen tüpü ile polis barikatına geldi. Polisleri ikna etmeyi başaran genç, astım hastası dayısına oksijen götürdüğün belirterek: "Elektrik kesildiğinden ötürü cihazı çalışmıyor. Fenalaşınca beni aradılar ona oksijen tüpü bulup getirdim. Polislere durumu anlatınca izin verdiler," diye konuştu. Polis noktasında gözyaşı döken Ayşe Korkmaz isimli kadın ise kardeşinden haber alamadığı için ilçeye girmek istedi. Oto yıkama işleten kardeşi Mahmut Doğru'nun işyerinin tarandığını ve kardeşinin yaralandığını söyleyen kadına polisler izin verdi.

Necla Tarak adlı kadın ise bariyer önünde gözyaşı döküyor. İlçede her yer kapalı olduğu için çocuklarına kahvaltılık almak üzere dışarıya çıkan kadına polisler giriş izni vermedi. Tarak, "Her yer kapalı, ben de yaşlıyım bana karışmazlar diye çıktım. Ekmek ve kahvaltılık bir şeyler aldım. Polisler ‘çatışma var' diye içeriye girmeme izin vermiyor. Kanatlarım yok ki uçayım. Çaresizce bekliyorum. Çocuklarım yalnız kaldı başlarına bir şey gelmesinden korkuyorum. Keşke çıkmasaydım aç otursaydık," diye konuştu.

Sur içindeki bir otelin çalışanının, barikat dışındaki akrabalarına “Yasak bugün kalkmazsa bana temiz elbise getirin” diye seslenmesi gülüşmelere neden oldu. Yasağın kalkmasını bekleyen esnaf ise yorulunca sur diplerinde uyumaya başladı. Polis, Sur içinde işyerleri olan esnafı, giriş izni almaları için valiliğe yönlendirdi. Sur içinde yaşayanların bir bölümü ise başka mahallerdeki yakınlarının yanına gitti.Sokağa çıkma yasağı akşam saatlerinde sona erince herkes rahatladı.

Bu arada, PKK'nın yol kesme eylemi nedeniyle Erzurum-Bingöl karayolu ulaşıma kapatıldı. Yolu kesen PKK’lı grup, Kiğı İlçesi'nden gelerek Karlıova'ya gitmeye çalışan ve adı açıklanmayan bir uzman çavuşun aracını da durdurmak istedi. PKK'lılar durmayarak yoluna devam eden uzman çavuşun arkasından ateş açtı. Uzman çavuş koluna isabet eden mermilerle yaralandı. Uzman çavuş yaralı halde Karlıova Devlet Hastanesi'ne kadar gitti. Yolu kapatan ve saldırıyı düzenleyen PKK’lıların yakalanması için operasyon başlatıldı.

Bu arada Türk Hava Kuvvetleri, PKK’nın Irak’ın Kürt bölgesindeki kamplarına yönelik dün gece operasyon düzenledi. 21 uçağın katıldığı operasyonda Kandil, Hakurk, Avaşin, Metina, Basyan, Gara ve Zap kamplarındaki 64 hedef vuruldu.

Diyarbakır'dan Yasak Manzaraları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG