Erişilebilirlik

Diyarbakır’da Nevruz’a Şartlı İzin


Diyarbakır’da Nevruz’a Şartlı İzin
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Kürt partileri tarafından her yıl binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen nevruz kutlamaları için HDP 33 il ve ilçede başvuru yaptı. En büyük kutlamaya ev sahipliği yapan Diyarbakır’da valiliğe yapılan başvuruya olumlu yanıt verildi.

Valiliğin izin vermesinin ardından, her yıl kutlamaların yapıldığı Newroz Parkı’ında hazırlıklara başlandı. Parkın dışına polis bariyerleri yerleştirilirken, içerde de süslemeler yapıldı.

Ancak bu yıl kutlamalara şartlı izin verildi. Kutlamalar sırasında alana PKK propagandası içeren afiş, pankart veya poster asılmasına izin verilmedi. Önceki yıllarda platform çevresine çatışmalarda ölen PKK’lıların ve Abdullah Öcalan’ın posterleri asılırken, bu yıl sadece Kürtçe ‘Newroz Piroz be-Nevruz Kutlu olsun’ yazılmasına izin verildi. Nevruz öncesi ise billboardlara ve caddelere asılan afişlere parti ismi yazılmasına izin verilmedi.

Newroz Parkı’nda hazırlıkları inceleyen HDP Sözcüsü Osman Baydemir, 2017 nevruzunun yaraları sarma nevruzu olacağını söyledi. Baydemir, “Bu Newroz, son 2 yıl içinde yaşamış olduğumuz, bu topluma yaşatılan bütün o yaraları sarma Newroz’u olsun. Bu Newroz, bir kez daha Ortadoğu coğrafyasında yaşayan tüm halkların hak temelinde, özgürlük temelinde, eşitlik temelinde, bir arada özgürce yaşayabilecekleri bir dönemin kapısını aralayan bir Newroz olsun. 21. yüzyılda Ortadoğu kasılıp kavrulurken artık çatışmayla, ölümle sonuç almanın mümkün olmadığını, bu meydanı dolduracak yüz binlerce yürek gösterecek inancını taşıyoruz. 2017 Newrozu, 2018 Newroz'unun özgürlük ve barışın bir kez daha haykırılacağı Newroz olacağının müjdecisi olsun. 2013’ün ruhuna sahip çıkma Newroz’u olsun. Barış manifestosunun, birlikte yaşam manifestosunun bir kez daha bu coğrafyada hayat bulacağına 100 binler tarafından sahip çıkıldığının haykırıldığı Newroz olsun. Bütün kardeşlerime çağrımdır; Newroz hepimizindir. Herhangi bir siyasi partinin değil halkın bayramıdır. 7’den 70’e tüm halkımızı barış, özgürlük ve yaralarımızı sarma halayını birlikte kuralım. 2 buçuk yıldır kanla, gözyaşıyla bir halkın sinmeyeceğinin, değerlerinden vazgeçmeyeceğinin de ispatı olan bu alanı bir kez daha milyonlarla dolduralım” dedi.

Yasaklamalarla ilgili sıkıntıların aşılacağını vurgulayan Baydemir, “Bir takım sıkıntı alanları var, o sıkıntı alanlarını da, özellikle sahne dizaynına ilişkin söylüyorum, onların da aşımı konusunda diyalogla, istişareyle ortak noktalarda buluşarak aşılacaktır. Aşılmayacak hiçbir sıkıntı yoktur ”diye konuştu.

Baydemir, Öcalan’dan mesaj gelip gelmeyeceği sorusuna şöyle yanıt verdi:

”İki yıldır ağır tecrit koşulları yaşanıyor, buradan, newroz alanında, 2013 ruhuna sahip çıkmakla, 2013 2014 çatışmasızlık ortamının ruhuna sahip çıkmakla o tecrit de aşılacaktır.”

Diyarbakır’daki kutlamalara Kadir İnanır, Zülfü Livaneli, Sıla, Sezen Aksu, Barış Atay, Ferzan Özpetek, Fırat Tanış, Ezel Akay, Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Hüsnü Arkan, Erkan Oğur, Meltem Cumbul, İsmail Hakkı Demircioğlu, Şevval Sam, Menderes Samancılar, Jülide Kural, Mustafa Alabora, İrfan Değirmenci ve Mert Fırat gibi isimlerin yanı sıra Avrupa Parlamentosu parlamenterleri, Avrupa Birliği Delegasyonu ve ABD Büyükelçisi davet edildi. Ayrıca birçok Kürt lidere de davetiye gönderildi. Salı günü düzenlenecek kutlamalar için 4 saatliğine izin verildi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG