Erişilebilirlik

Diyarbakır’da Emniyet Müdürlüğü’ne Bombalı Araçla Saldırı


Bombalı saldırı saat 8 sularında meydana geldi. Bağlar ilçesindeki emniyet müdürlüğü kampüsünün kapısında bomba yüklü bir araç patlatıldı. Patlama kentin birçok noktasında hissedildi. Patlamanın ardından dakikalarca silah sesleri geldi.

Patlamanın arından çok sayıda ambulans olay yerine sevk edildi. Yaralılar ambulanslarla çevredeki hastanelere taşındı. Patlamanın etkisiyle çevrede bulunan binalarda ağır hasar meydana geldi. Özellikle kampüse yakın binaların birçoğunun dış cephesi ağır hasar gördü. Çevredeki çok sayıda duvar yıkılırken, onlarca araç hasar gördü. Patlamadan sonra birçok kişi can havliyle evlerini terk etti. Şok geçiren çok sayıda mahalle sakini, evlerinden ayrıldı. Kurtarma ekipleri çöken duvarların altında kalan olup olmadığını araştırıyor. Kampüsün girişinde bulunan emniyet binası ağır hasar gördü. Binanın dış cephesi çöktü.

Bu arada olay yerinde toplanan gruplar hükümet aleyhine slogan atarak gösteri yapmak istedi. Grupla polis arasında sık sık gerilim yaşandı. Özel harekat timleri grubu dağıtmak için havaya ateş açtı. Grup dağılmayınca polis bu kez Türkçe ve Kürtçe anons yapmaya başladı. Grubun içinde bir kişinin HDP Lideri Selahattin Demirtaş’a tepki göstermesi üzerine tansiyon bir anda yükselti. Linçe edilmek istenen kişiyi polis grubun elinden alarak gözaltına aldı. Grubun arasından geçen sakallı bir kişi de PKK’ya tepki gösterince saldırıya uğradı. Çevreden gelenler bu kişiyi saldırganların elinden aldı.Adının açıklanmasını istemeyen bir görgü tanığı Amerikanın Sesi’ne, patlamaya bir minibüsün neden olduğunu ve patlamadan önce kaza yaptığını söyledi.

Evi patlama noktasına 100 metre mesafede bulunan Cumali Akşit ise yaşadıklarını şöyle anlattı; ”İşe gidecektik, kalktık. Patlama sesiyle kapı yerinden fırladı. Evin içi darmadağın oldu.” Akşit’in bahsettiği evinin kapı ve pencereleri yerinden fırlamış. Evin içindeki bir çok eşya da kullanılamaz hale gelmiş.

Patlamada ilk belirlemelere göre ikisi polis yedi kişi hayatını kaybetti, saldırıyı yapan intihar bombacısı öldü, en az 100 kişi yaralandı. Yaralılardan bazılarının durumu ağır. Bu arada valilik patlamayla ilgili şu açıklamayı yaptı: "04.11.2016 Cuma günü saat 07.53’te İlimiz Bağlar İlçesinde bulunan Aydın Arslan Bulvarı’nda Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına yakın bir noktada, sivil vatandaşlarımızın ve öğrencilerin oldukça yoğun olarak bulunduğu bir bölgede, bölücü terör örgütü mensuplarınca üstlenilen, bomba yüklü araçla bir patlama gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen bu menfur saldırı olayında; 2’si polis memuru, 1’i Emniyet Müdürlüğü’nde görevli işçi, 5’i vatandaşımız olmak üzere toplam 8 kişi şehit olmuştur. Olay sonrası hastanelere ivedilikle intikal ettirilen yaralılarımızın tedavilerine devam edilmektedir. Patlama sonrası olay yeri ve çevresinde vatandaşlarımıza ait bina ve araçlar hasar görmüştür. Bu patlama olayından zarar gören vatandaşlarımızın hasarlarının tespitine başlanmış olup, zararları en kısa zamanda devletimiz tarafından karşılanacaktır.
Şehitlerimize Allah’tan rahmet ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Olayla ilgili çok yönlü olarak başlatılan soruşturma devam etmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Başbakan Yıldırım: İnsanlık dışı saldırı

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul’da konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırıyla ilgili PKK’yı işaret etti. Yıldırım, “Bu sabah 08.00 civarında Diyarbakır'da bölücü terör yapacağı yaptı. Alçak yüzünü tekrar gösterdi. Çevik kuvvetin konuşlandığı noktaya, çocukların da olduğu bölgede bomba yüklü araç patlatıldı. 8 vefat var; 2 polis, 1 teknisyen olmak üzere, 5 vatandaş hayatını kaybetti, 1 terörist de ölü ele geçirildi. Hastanede 100'ün üzerinde yaralıdan 93'ü taburcu oldu. Bu insanlık dışı alçakça saldırıyı milletçe lanetliyoruz” dedi.

Olayla ilgili RTÜK yayın yasağı kararı aldı.

Diyarbakır’da Emniyet Müdürlüğü’ne Bombalı Araçla Saldırı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG