Erişilebilirlik

Diyarbakır'dan Çatışma Manzaraları


Diyarbakır'dan Çatışma Manzaraları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:25 0:00

Diyarbakır'dan Çatışma Manzaraları

Sur İlçesinin Hasırlı Mahallesi dünkü çatışmaların en yoğun olduğu bölgeydi. Dün ilan edilen sokağa çıkma yasağı bugün sona erdi. Daha mahallenin girişinde çatışmaların izini görmek mümkün. Dört sokağın birleştiğinoktada büyük bir çukur açılmış. Uzaktan bakıldığında Suriye’deki bir sokağı andırıyor. Görgü tanıklarının aktardığına göre YDG-H üyelerinin yerleştirdiği patlayıcıların patlatılması sonucu çukur açılmış. Çukurun açıldığı yer elektrik hatlarının kesiştiği nokta. Patlamanın şiddetiyle büyün kablolar paramparça olmuş. Mahalleye dün geceden beri elektrik verilemiyor. Mahalleden çatışmaların sona ermesinin ardından görevliler onarım çalışmalarına başladı.

Patlamanın meydana geldiği noktada bulunan bir bakkal dükkanı yerle bir olmuş. Hemen yanındaki Gültekin ailesinin evi de kullanılmaz halde. İkinci katta bulunan ev yerden yaklaşık 4 metre yükseklikte olmasına rağmen patlamadan etkilenmiş. Canlarını zor kurtardıklarını söyleyen Baba Şerif Gültekin, `Burada patlama oldu, ondan sonra bu hale geldi. Biz kaçıp gittik evden, yoksa yaralanma olurdu. 7 kişi evdeydik, başka bir eve sığındık,” dedi.

Gültekin ailesinin evinin hemen karşısında ise bir berber dükkanı. İsminin Ahmet olduğunu söyleyen berber konuşmak istemiyor. Sadece işyerindeki zararı gösteriyor. İşyeri artık kullanılacak gibi değil.

Çatışmaların yaşandığı Sur bölgesi kentin tarihi mekanlarına ev sahipliği yapıyor. Patlamanın olduğu sokakta tarihi Surp Giragos Ermeni Kilisesi bulunuyor. Tabelasında mermi izi var. Bazıları polisin ateş ettiğini söylüyor. Kilisenin yan tarafında bulunan camların büyük bölümü kırılmış. Kilise görevlileri camların patlamanın etkisiyle kırıldığını düşünüyor. Kilise içinde herhangi bir saldırıya dair emare bulunmadı. Kilisenin sadece bir yüzündeki camların kırılmış olması, patlama etkisi olduğu tezini güçlendiriyor.

Hasırlı Mahallesinin birçok yerinde çatışmaların izleri görmek mümkün. Bazı sokaklar barikatlarla kapatılırken, patlamaların etkisiyle açılan çukurlar kapatılmadı. Çöp arabalarının giremediği sokaklar, sakinleri tarafından temizleniyor. Bazı duvarlara çizilen PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın resimleri, kurşunların hedefi olmuş. Kurşunlanan sadece Öcalan resimleri olmamış. Sinan Akbalık’a ait terzi dükkanı da, kurşunlara hedef olmuş. Dükkanın kepenginde çok sayıda mermi izi var. Akbalık’ın tesellisi yaralanan olmaması. Akbalık, “Çatışma çıktı, dükkanımı taradılar. Çocuklarımız evdeydi, rastgele herkesi taradılar. En az 5-10 milyar zararım var. Olay olduğu zaman ben evde değildim. Can kaybı yok, mal kaybı çok. Can sağolsun,” diye konuştu.

Hasırlı Mahallesinde bulunan Özgür Yurttaş adlı dernek te çatışmalardan nasibini aldı. Dernek binasında çıkan yangın her şeyi kül etti. Dernek çalışanları polisin itfaiyeyi engellediğini savunuyor.

Sur İlçesinin diğer bölgelerinde de işyerlerinin bir bölümü açılmadı. Polisin ilçe girişindeki tedbirleri devam ediyor. Sur ilçesinde dün çıkan olaylarda 2 polis ölmüş, 6 polis te yaralanmıştı.

Cizre’den haber alınamıyor

Şırnak’ın Cizre ilçesinde başlatılan operasyon ise üçüncü gününe girdi. İlçede mobil telefon ve internet hala kesik. İlçeye sadece HDP heyeti yürüyerek girebildi. İlçede olaylar nedeniyle ölen sivillerin olduğu haberleri geliyor. Ancak bu haberler resmi ve bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadı.

İlçeye giren HDP heyeti, yaptığı yazılı açıklamada, 6 kişinin öldüğünü söyledi. Açıklamada, “İki yurttaşımız kalp krizi sonucu, bir bebek hastaneye götürülemediği için, 10 yaşındaki bir kız çocuğu ile iki genç de silahlı yaralanma sonucu olmak üzere toplam 6 yurttaşımız yaşamını yitirmiş durumdadır. Polisin saldırıları sonucu halk cenazelerini ne hastaneye ne de mezarlığa götürememektedir. Cenazeler mahalle camisinde bekletilmektedir. Çünkü Cizre’de halk evlerinden dışarıya çıkamamakta, dışarıdan evlerine gidememektedir,” denildi.

İlçede üç gündür sokağa çıkma yasağı uygulandığı için ekmek ve gıda sıkıntısı başladığı haberleri geliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG