Erişilebilirlik

Diyarbakır’da Yeni Göç Dalgası


Diyarbakır’ın Sur ilçesinin tamamında dün gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Fırsat bulan binlerce kişi Sur’dan göç etti. Yasaklar gündüz kaldırıldı ancak göç durmadı. Bazı STK’lara göre son bir haftada Sur’dan 23 bin kişi göç etti.

PKK’nın gençlik yapılanması ‘Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi’ adlı gruba yönelik operasyonlar nedeniyle iki aydır sokağa çıkma yasağı uygulanan Sur’da, yasak dün gece genişletildi. Yasağın olmadığı 4 mahallenin de kapsama alınmasıyla, Sur içinin tamamında sokağa çıkma yasaklandı. Yasakla birlikte insanlar kendisi Sur’un dışına atmaya başladı. Yüzlerce kişi yanlarına eşyalarını almadan Sur’u terk etti. Sabahın ilk ışıklarında ise geri gelerek eşyalarını almak istedi. Ancak yasak olduğu gerekçesiyle kimsenin Sur’a girişine izin verilmedi. Fırsat bulabilenler ise gün ağardıktan sonra eşyalarını alarak Sur’dan çıktı. Polis barikatı önünde zaman zaman gergin anların yaşanırken, insanların tüm ısrarına rağmen polis izin vermedi. Kimisi tepkiliydi, kimisi ise gözyaşları arasında Sur’u terk etti.

Adının Osman olduğunu söyleyen bir Sur sakini, bir yandan eşyalarını yüklerken bir yandan sorularımızı yanıtladı. İlgisizliğe tepki gösteren Osman, hayatının ikinci göçünü yaşadığını söyledi. Osman, “1992 yılında Bingöl’den göç ettik. Köyümüz bombalandı, hiçbir şey alamadan köyden çıktık. 20 yılda ancak toparlanabildik, şimdi de bu geldi başımıza. Bütün birikimlerimizi bıraktık kaçıyoruz” dedi. Polis barikatının yanına gelen bir kadın ise kardeşinden haber alamadığını söyleyerek gözyaşlarına boğuldu. Ancak kadını ağlamasına rağmen polis kardeşinin evine gitmesine izin vermedi.

Ellerinde taşıyabilecekleri kadar eşya alan Kılıç ailesi de Sur’u terk edenlerdendi. Baba Abdurrahman Kılıç eşi ve iki çocuğu yakınlarının yanına yerleşmek üzere evlerini terk etti. Pijamasıyla evden ayrılan Kılıç, elindeki çantayı göstererek, “Bunun dışında hiçbir şey almadık. Akşam sokağa çıkma yasağı ilan edildi, dediler çıktık geldik. Akrabalarımızın yanına gideceğiz, bakalım ne olacak” diye konuştu.

Sur’dan çıkanların önemli bir bölümü basına da tepkili. Yaşananların kamuoyuna yansıtılmadığını veya yanlış yansıtıldığını savunan çok sayıda Sur sakini, tepkilerini muhabirlerini aktardı.

Diyarbakır’da Yeni Göç Dalgası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

27 Ocak’tan bu yana 9 mahallede daha ilan edilen sokağa çıkma yasağı, öğle saatlerine doğru kaldırıldı. Yasağın kaldırılmasıyla yüzlerce aile Sur’u terk etmeye başladı. Eşyalarını arabalarına yükleyen aileler, bilinmeze doğru yola çıktı.Halkın Sur’u terk etmesi nedeniyle Sur çevresinde zaman zaman izdiham yaşandı. Bazı STK’lara göre son bir haftadır Sur’dan göç edenlerin sayısı 23 bini buldu.

Bu arada Sur’dan ölüm haberleri de gelmeye devam ediyor. Güvenlik güçleri ve eylemciler arasında çıkan çatışmalarda iki asker ve bir polis yaşamını yitirdi.

Öte yandan Sur’daki çatışmada yaşamını yitiren ve cenazesi alınmayanların yakınlarının başlattığı otuma eylemi de sürüyor. Sümer Park’taki eylem yapan ölenlerin anneleri, cenazelerin verilmesini istiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG