Erişilebilirlik

Diyarbakır’da Tepkiler LGBTİ Panelini İptal Ettirdi


Diyarbakır’da, Halkların Demokratik Kongresi tarafından düzenlenmek istenen ve eşcinsellerin sorunlarının tartışılacağı panel İslami kesimin tepkisi üzerine iptal edildi. İslami STK’lar adına yapılan açıklamada, panelin provokasyon olduğu belirtildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) LGBTİ Meclisi’nin Diyarbakır’da düzenlemeyi planladığı panelde Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol, DBP Parti Meclisi üyesi Demir Çelik ile LGBTİ derneklerinin temsilcileri konuşacaktı. ‘Devlet şiddetine karşı özerk mücadele alanları ve LGBTİ Hareketi’ isimli panel İslami kesimin tepkisi çekti.

Ortak bir basın açıklaması yapan İslami Sivil Toplum Kuruluşları panelin iptal edilmesini istedi. STK’lar adına açıklama yapan Hüseyin Solmuş, Kürt halkının mayasının İslam ile yoğrulduğunu ve hayat bulduğunu belirterek, Kürtler’in en erken dönemlerde Müslümanlığı seçen halklardan olduğunu, İslam uğruna fedakarlık ve kahramanlıklar yaptığını söyledi.

Son aylarda yaşanan çatışmalar nedeniyle onbinlerce insanın yaşadıkları yerlerden çıkmak zorunda kaldığını vurgulayan Solmuş, "HDK bünyesinde yapılmak istenen bu iğrenç toplantıyla kim ne elde etmek istemektedir? Mardin'den konuşmacı olarak katılan ve halkın oyuyla seçilen Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Februniye Akyol Akay'ın bu organizasyonla Nusaybin halkının hangi acısına derman olacağını açıklaması gerekiyor" dedi.

Solmuş, bu organizasyonunun provokasyon olarak nitelendirerek "Yaşanan çatışmalı durumdan çıkış olması için HDP Eş Genel Başkanı sosyal medya hesabından üç ayların hürmetine binaen silahlardan ellerin çekilmesini istemişken, aynı hassasiyetin, ahlaksız bir organizasyonun mübarek üç ayların içinde sergilenmemesi için de gösterilmemiş olması samimiyetsizlik değil midir? Şehirler ve ilçeler tahrip oldu. Kürtlerin ahlaki yönden de harap olması HDK'ye nasıl bir kazanım sağlayacaktır?" diye konuştu.

Tepkilerin açıklamayla kalmayarak, sosyal medya üzerinden de yayılmaya başladı. Bunu üzerine panel iptal edildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG