Erişilebilirlik

Diyarbakır’da Karikatür Krizi


Diyarbakır’ın Yenişehir Belediyesi tarafından çocuklara yönelik cinsel istismara dikkat çekilmesi amacıyla billboardlara asılan karikatürlü afiş krize neden oldu. İslami kesimler karikatüre, dine ve peygambere hakaret edildiği gerekçesiyle tepki gösterdi. Bunun üzerine belediye özür dileyerek afişi kaldırdı.

Yenişehir Belediyesi’nin Kadın Politikaları Müdürlüğü, her hafta bir şiddet yöntemine dikkat çekmek için billboardlara afişler astı. Bu haftaki konu ise çocuğa yönelik cinsel istismardı.

Çalışma kapsamında kentin değişik noktalarındaki billboardlara bir karikatür içeren afiş asıldı. Afişte ‘Çocuk gelin yoktur, tecavüzcü erkek vardır’ yazısı yer aldı. Yaşlı bir erkeğin bir kız çocuğunu elinden tutarak götürmesinin betimlendiği karikatür, İslami kesimin tepkisini çekti. Özellikle sosyal medya üzerinde tepkilerini dile getiren insanlar, karikatürle peygambere hakaret edildiğini öne sürdü. AK Parti Milletvekili Adayı Galip Ensarioğlu da, tepki gösterenler arasındaydı. Ensarioğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Bu karikatürü Danimarkalı bir karikatürist Peygamberimize hakaret amacıyla çizmişti. Bugün HDP billboardlara taşıdı” görüşlerine yer verdi.

Tepkiler bununla da kalmadı. Cuma namazı çıkışında Ulu Cami önünde toplanan bir grup protesto gösterisi yaptı. Grup, afişte kullanılan görselin, Hazreti Muhammed’e hakaret için çizilen karikatür olduğuna iddia ederek Yenişehir Belediyesi’ne tepki gösterdi.

Tepkilerin sokağa taşması üzerine Yenişehir Belediyesi özür dileyerek, afişleri kaldırdı. Belediyeden yapılan açıklamada, “25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftası'na atfen yapılan billboard çalışmamız tamamen çocuk cinsel istismarını önlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmayı yaparken Google'nin çocuk gelin sayfasının görsellerinde hiç bir amblem ve isim bulunmayan karikatür fotoğrafı seçilmiştir. Bu fotoğraf seçilirken bazıbasın yayın organlarında yayınlanan ve iddia edilen amaçlar düşünülmemiştir. Fotoğrafın daha önce kullanıldığı belli kesim ve amaçlar bazı kişi ve kuruluşlarca iletilir iletilmez, yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermesinden ötürü bu billboard afişlerini kaldırma kararı aldık. Tüm kamuoyu ve halkımızdan özür diliyoruz” denildi.

Belediye’den yapılan ikinci açıklamada ise olayda sorumluluğu bulunan personelin görevden alındığı belirtildi.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG