Erişilebilirlik

Kadınlardan Bisikletli Protesto


Kadınlardan Bisikletli Protesto
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

Diyarbakır’da bir grup kadın, kadına yönelik şiddete ve son günlerde tartışılan cinsel istismar önergesine tepkilerini bisiklet turuyla gösterdi. Diyarbakır-Eğitim-Sen sendikası üyeleriyle bir grup aktivist kadının düzenlediği bisiklet turu Kayapınar ilçesinden başladı. Sendika şubesinde kadınlar, bisikletlerine mor kurdeleler taktı. Alkış, slogan ve pankarta izin verilmeyen etkinlik, hem 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle şiddete dikkat çekmek hem de tepkilere neden olan cinsel istismar düzenlemesine tepki amacıyla düzenlendi.

Yasak olmasına rağmen kadınlar zılgıtlar ve sloganlar eşliğinde yola çıktı. Polisin aldığı güvenlik önlemleri arasında tur atan kadınlara, yoldan geçenler de alkışlarla destek verdi. Bisiklet turu nedeniyle polis bazı yolları trafiğe kapattı. Yaklaşık 10 kilometre pedal çeviren kadınlar, turu kent merkezinde tamamladı. Dağkapı meydanında biraraya gelen kadınların basın açıklaması yapmasına izin verilmedi.

Bisiklet turuna katılan kadınlardan Eğitim-Sen Şube Başkanı Saliha Zorlu, taleplerini dile getirecek başka alan bulamadıklarını söyledi. Zorlu, Türkiye’nin Afganistan olmaması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin genelinde ilan edilmiş OHAL bazı illerde derinleştirilmiş olarak uygulanıyor. Biz derdimizi, taleplerimiz dile getirecek alan bulamıyoruz. Bu, bizim kullanabildiğimiz nadir eylemlerden bir tanesi, haline geldi. Üçüncü kez bisiklet turu yapıyoruz bugün 25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele günü kapsamında böyle bir eylem gerçekleştirdik. Özellikle, bugün meclise getirilmesi planlanan ‘tecavüzcüsüyle evlendirme’ yasasının durdurulmasını talep ediyoruz. Bizim için kadına yönelik şiddet, çocuklara yönelik cinsel şiddetin, istismarın, emek istismarının kadına yönelik istismarın emek ve cinsel istismarın biran önce durdurulması ve devletin biran önce ‘korumadan’ çekilmesi gerekiyor. Devlet şu anda çıkardığı yasalarla bu şiddeti koruyor durumundadır, bu pozisyonundan uzaklaşması gerekir. Bu yasa ya geri dönecek ya da biz 15 yıl önceki karanlığa geri döneceğiz. Burası Pakistan, Afganistan benzeri bir ülke değil, olmayacaktır. Bizim Afganistan’ın karanlığına uzaktan tahammül edecek gücümüz yokken, Türkiye’nin bu hale getirilmesini kesinlikle kabul etmiyoruz,” dedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG