Erişilebilirlik

Diyarbakır’da Gözaltı Gerginliği


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarının gözaltına alınmasının ardından belediye binasında başlayan aramalar sabah saat 5.30’da sona erdi. Polislerin binadan ayrılmasının ardından belediyeden açıklama yapıldı. Açıklamada, ”Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanımız Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’nın keyfi ve hukuksuz bir şekilde gözaltına alınmasının ardından Büyükşehir Belediyemizde ve DİSKİ Genel Müdürlüğü’nde yapılan polis aramaları sona ermiştir. Büyükşehir Belediyemizde dün akşam saatlerinde başlayan ve bu sabah saat 05.30’da sona eren aramanın usulüne uygun yapılmaması nedeniyle aramalar avukat ve belediye yöneticilerinin nezareti olmadan gerçekleştirilmiştir. Aramalar devam ederken, belediyeye alınmayan belediye yöneticileri ve çalışanları ise sabah saatlerine kadar dışarıda beklemiş, sabah saat 08.00’e kadar belediye yöneticilerinin ve çalışanların kuruma girişine izin verilmemiştir. Mesai saatinin başlamasının ardından yöneticiler ve çalışanlar, polisin yaptığı kimlik kontrolüyle Büyükşehir Belediyesi’nde girebilmiştir. Avukat nezaretinde kuruma giren belediye yöneticileri ve çalışanları, hasara ilişkin tutanak tutup, tespit çalışmalarına başlamıştır,” denildi.

Belediye yönetimi kapıların kırılarak odalara girildiği belirtilerek, “Belediyede yapılan ön incelemede, eş başkanların ve belediyenin tüm birimlerinin kapı kilitlerinin kırılarak arama yapıldığı, tüm dolapların kilitlerinin kırıldığı, hard disklerin kopyalandığı, belediyenin resmi evraklarının karıştırıldığı, bazı odalarda eşyaların yerlere saçıldığı, sayıştay ve mülkiye müfettişlerinin kullandığı odaların bile “Müfettiş Odasıdır, Girilmez” yazısı olmasına rağmen kırılıp arama yapıldığı tespit edilmiştir,” açıklaması yaptı.

Aramalar sırasında 4 belediye yöneticisi gözaltına alındı. Sabah devam eden operasyonlarda ise Belediye Genel Sekreteri Zülküf Karatekin ve bazı çalışanlar da gözaltına alındı.

Bu arada sabah saatlerinde belediye önünde toplunun gruplar protesto gösterisi yapmak istedi. Belediye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alan polis grupların toplanmasına izin vermedi. Slogan atarak yürüyüşe geçen gruplara polis tazyikli suyla müdahale etti. Bazı gruplarla polis arasında ise itişme yaşandı. Polis göstericilerin bazılarını copla dağıttı. Polise direnen 25’e yakın gösterici gözaltına alındı. HDP’li milletvekilleri polisin göstericileri gözaltına almasına engel olmak isteyince tansiyon yükseldi. Ara sokaklara dağılan protestocular gösterilerine bir süre daha devam etti.

Bu arada Halkların Demokratik Partisi de bir açıklama yaparak eş başkanların gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Açıklamada ”11 Eylül 2016 tarihinde halkın seçtiği 24 belediyeye kayyum atanması ile başlayan Saray-AKP saldırısı, 21 Eylül’de İdil ve Hani Belediyelerine kayyum atanarak devam etti. Saray-AKP darbesinin son marifeti olan yerel yönetimlere dönük bu saldırılar, dün akşam Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne polis baskını ve belediye eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasıyla had safhaya ulaştı. OHAL rejimini kendisine kalkan yapan iktidara hatırlatıyoruz: 80 Darbesi sonrası Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde işkencelere maruz kalan siyasi tutsak, bombalandığı sırada Özgür Gündem Yazı İşleri Müdürü, 2009’da kapatılan DTP’nin milletvekili ve çeşitli baskılara uğrayan BDP’nin Eş Genel Başkanı da aynı Gültan Kışanak’tır. Dün olduğu gibi bugün de zulme karşı meşru demokratik direnişini sürdürecek olan Gültan Kışanak’a sokaklara çıkarak eşlik edeceğiz,” denildi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG