Erişilebilirlik

Diyarbakır’da Bu Kez Aç Hayvan Operasyonu


Diyarbakır’ın Sur İlçesinde iki ayı aşkın süredir devam eden operasyondan etkilenen hayvanlar için hayvan severler harekete geçti. Sur içine giren hayvan sever, hayvanlara yem verdi. Yaralı hayvanlar da tedavi için İstanbul’a gönderildi.

Sur’da üç kişi, ellerinde kedi kafesi ve file sokak sokak dolaşıyor. Gezdikleri yer 60 gündür operasyon yapılan bölgelerin hemen sınırı. Gezenler ise Diyarbakır Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği üyeleri. Çatışma nedeniyle bölge boşalınca aç kalan hayvanların yardımına koşuyorlar.

Çatışmalar nedeniyle binlerce kişi bölgeyi boşaltınca, başta kediler olmak üzere yüzlerce hayvan sahipsiz kaldı. Daha önce ya mahalle sakinleri ya da esnaflar tarafından beslenen hayvanlar açlıkla karşı karşıya kaldı. Bunun üzerine hareket geçen dernek üyeleri, ulaşabildikleri noktalara yem bırakarak hayvanları beslemeye başladı.

Grubun ilk hedefinde kediler vardı. Sayılarının çok fazla olması nedeniyle çatışmalardan en çok kediler etkilendi. Kedilerin bulunduğu tüm alanlara yem ve mama bırakıldı. Bazı kediler polis araçlarının altına kaçtı. Onlar için de araçların çevresine yem bırakıldı.

Bu arada hastalanan ya da çatışmalarda yaralanan kediler de toplanarak tedavi için Ankara ya da İstanbul’daki kliniklere gönderildi. Diyarbakır Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Sevgi Ekmekçiler, hayvanların da insanlar kadar mağdur olduğunu söyledi. Ekmekçiler, “Girebildiğimiz her yere girip hayvanları beslemeye çalışıyoruz. Biliyorsunuz hayvanlar da insanlar kadar mağdurlar, Gazi caddesi açıldığından her gün besleme yapıyoruz. Girebildiğimiz her yere girip mama dağıtıyoruz, süt veriyoruz yem veriyoruz. Bütün hayvanlara, kuşlara, köpeklere, kedilere mama getiriyoruz süt, su getiriyoruz taşıyabildiğim her şeyi getiriyoruz. Bazıları hasta, sakat, yaralı ve hamile. Onları toplayıp İstanbul Ankara’ya göndereceğiz. Tedavi ettikten sonra sahiplendireceğiz” dedi.

Ekmekçiler, bazı kişilerin-insanlara öncelik verilmemesi nedeniyle- tepki göstermesine rağmen, birçok kişinin çalışmalarına destek verdiğini söyledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG