Erişilebilirlik

Diyarbakır Baro Başkanı Serbest


Katıldığı televizyon programında ‘PKK terör örgütü değildir’ dediği için mahkeme kararıyla gözaltına alınan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, İstanbul’a götürülerek mahkemeye çıkarıldı. Elçi savunmasında, “Ben anayasada ve uluslararası sözleşmelerce de garanti altına alınan ifade özgürlüğümü kullandım” dedi. Elçi hakkında yurtdışına çıkış yasağı uygulandı.

Türkiye saati ile 2’de Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gözaltına alınan Elçi, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra uçakla İstanbul’a götürüldü. Bakırköy Adliyesinde savcılığa çıkarılan Elçi, savcıya yaklaşık 3 saat ifade verdi.

Elçi ifadesinde ‘terör örgütü propagandası’ suçlamalarını kabul etmedi. İfade özgürlüğünü kullandığını belirten Elçi, “Bu hakkımı kullanırken resmi görüşün veya ultra milliyetçi bir siyasi partinin mesele ve olguları ifade ve tanımlama biçimine uymak zorunda değilim. Bu ifade ve tanımlama biçimim iktidarı ve toplumun bazı kesimlerini rahatsız edebilir. Hatta sarsabilir. Zaten ifade özgürlüğü bunun için vardır. Ben bu derece ağır bir meselenin merkezinde yaşayan ve çok önemli bir meslek örgütünün başında olan bir sivil olarak, kendimi özgürce ifade edemeyeceksem resmi ve belli bir siyasi anlayıştan farklı bir görüş veya yorum ifade edemeyeceksem bu kadar tarihi ve toplumsal meseleyi nasıl çözeceğiz. Ben bu sözlerin arkasındayım ve doğru olduğuna inanıyorum” dedi.

İfadenin ardından savcı Elçi’yi, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk etti. Elçi, Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği’nde hakim karşısına çıktı. Üç avukatın eşlik ettiği Elçi, savcılık sorgusunda verdiği ifadeyi tekrarladı.

Elçi, 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği yakalama kararının usule uygun olmadığını ifade ederek, ”Benim kaçacak durumum yoktur, bir ilin baro başkanıyım. İldeki tüm devlet yöneticileri ile sık sık görüşme halindeyim. Bu yakalama kararı bu nedenle yerinde değildir. Dürüst bir yargı sistemi arıyoruz. Ben baro başkanı olarak çok uzun yıllardır Türkiye’deki bir sorunun çözümü için insancıl yollarla çözümler getirmek için uğraş verdim. Kimseden korkumuz yoktur, vicdani kanaatimi TV kanalında açıkladım. Uç milliyetçi bir partinin milletvekili konuşmasına cevaben bu sözleri söyledim. Gözaltına alınmam siyasi nedenlere dayanıyor. Kürt sorunun özgürce çözülmesi kanaatindeyim” diye konuştu.

Mahkeme ifadenin ardından, suçun niteliğinin, tutuklama kararı verilebilmesi için yeterli olmadığını belirterek tutuklama talebini reddetti. Mahkeme, “Yurt dışına çıkmamak üzere adli kontrol tedbiri uygulanmasına” hükmederek, Elçi’yi serbest bıraktı.

HRW: ‘Tahir Elçi Soruşturmasından Vazgeçilsin’

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi hakkında açılan soruşturmayı eleştirdi. Kurum, soruşturma başlatılmasını Türkiye’de ifade özgürlüğünün acınacak durumda olduğunun ve ceza hukuku sistemindeki derin yanlışlar bulunduğunun kanıtı olduğunu ifade etti.

Bakırköy savcılığı, CNNTürk’ye kullandığı ifadeler nedeniyle Diyarbakır Baro Birliği Başkanı Tahir Elçi aleyhine soruşturma başlattı. Elçi, PKK’nın bir terör örgütü değil, silahlı bir siyasi hareket olduğunu ifade etmişti.

HRW Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb, Elçi’nin sözlerinin bir demokraside var olan ifade özgürlüğü sınırlarının içinde olduğunu belirtti. Sinclair-Webb, Elçi’nin tanımlanabilir bir suç işlemediğini söyledi ve ülkenin en önde gelen insan hakları avukatlarından biri olan Elçi’ye yönelik bu anlaşılmaz soruşturmanın ve seyahat kısıtlamasının derhal kaldırılması çağrısında bulundu.

Savcı, Diyarbakır Barosu’ndaki ofisinde tutuklanan Tahir Elçi’nin soruşturma süresince tutukluluğunu istedi. Mahkeme, Elçi’nin serbest yargılanmasına karar verse de soruşturma tamamlanıncaya kadar yurtdışına çıkma yasağı getirdi.

Elçi, 1990’lardan bu yana önce doğum yeri olan Cizre’de, sonra da Diyarbakır’da insan hakları avukatı olarak çalıştı.

Elçi, birçok davada, güvenlik güçleri tarafında insan hakları çiğnenmiş kişilerin ailelerini temsil etti. Bu davaların sanıkları zorla kaybettirme ve yasadışı öldürme gibi suçlarla yargılandı.

Elçi, seneler içinde Türkiye’ye karşı bu tür davalarda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde, mağdurları temsil etti.

Tahir Elçi, son günlerde Türkiye’de artan gerilim süresince zaman zaman sokağa çıkma yasağı ilan edilen, Cizre, Silvan, Bismil ve Diyarbakır gibi kentlerde keşif çalışması yaparak, güvenlik güçlerinin sivillere yönelik insan hakları ihlalleriyle ilgili rapor hazırlıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG