Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanlığı 'Dış Atama'ya Açıldı


Torba kanun teklifiyle sunulan ve AKP çoğunluğuyla geçen yasa değişikliği uyarınca, büyükelçilik yapan memur kökenli olmayan kişiler, Türkiye’ye dönüşlerinde Dışişleri Bakanlığı kadrosuna alınabilecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 'torba kanun' teklifiyle, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yetkilerine sınırlandırma getirilmesinin ardından şimdi de Dışişleri Bakanlığı'yla ilgili önemli bir yasal düzenlemeye imza atıldı.

Dışişleri Bakanlığı'nda istisnai nitelikteki, dışarıdan yapılan büyükelçilik görevlendirmeleri için Türkiye'ye dönüşte kadro verilmesine ilişkin yasa değişikliği önergesi, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin çoğunluğuyla kabul edildi.

Muhalefet ile iktidar arasında yasa değişiklikleri kaynaklı gerilimlere bir yenisi eklendi. Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeler devam ederken AKP'li milletvekillerince Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gündeme getirildikten sonra tepkiler üzerine geri çekilen Dışişleri Bakanlığı'nın teşkilat kanunuyla ilgili yasal düzenlemesi önerge olarak gündeme alındı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da AKP Konya Milletvekili olarak imzaladığı belirtilen önerge ile, Bakanlar Kurulu kararnamesiyle dışarıdan büyükelçilik görevine atanacak kişilerle ilgili hüküm değişti. Yeni yasa hükmüne göre, memur kökenli olmamasına karşın dışarıdan yurtdışında büyükelçilik görevine atanmış kişiler, Türkiye’ye döndüklerinde Dışişleri Bakanlığı’nda kadrolu olarak görev yapabilecekler.

Önerge sahiplerinden AKP Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, düzenlemeyi, “Dışişleri Bakanlığı mensubu olmayan büyükelçi ve daimi temsilcilerimizin yurt dışındaki görev sürelerini tamamlayıp yurt içine döndüklerinde Dışişleri Bakanlığı bünyesinde çalışabilmeleri ve Bakanlık mensubuyla aynı haklara sahip olabilmeleri sağlanacaktır” dedi.

Muhalefet partileri ise, bu önergeyle sınav sistemiyle Dışişleri Bakanlığı’na girerek, yıllarca bakanlık bürokrasisinde üst basamaklara yükselme çabasındaki diplomatlara ‘haksızlık’ yapıldığını savundu. Görüşmelerde, MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, diplomaside uzmanlığa saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, AKP içindeki diplomat kökenlilerce de bu önergeye karşı çıkılması çağrısında bulundu. Ancak muhalefetten yükselen tepkilere rağmen önerge, akşam saatlerinde Meclis Genel Kurulu’nda oylamaya sunulduğunda AKP’li vekil çoğunluğuyla kabul edildi.

Korutürk: Türk Diplomasisi’ne darbe

CHP’nin diplomat kökenli milletvekillerinden Osman Korutürk, Meclis’teki oylama sonrasında Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı.

Emekli Büyükelçi Korutürk, AKP’nin kendi kadrolarını yerleştirmek amacıyla ilk adım olarak üç yıl önce, teamüller gereği istisnai bir durum olan teşkilat kanunda öngörülen Dışişleri Bakanlığı dışından yurtdışında büyükelçilik görevlendirme konusu yaygınlaştırma yoluna gittiğini söyledi.

Korutürk, o dönemki yasa değişikliğiyle bakanlık dışından ama memur olan, yurt dışına büyükelçilik görevine getirilmiş kişilere, Türkiye’ye dönüşte bakanlığa atanma yolu açıldığını belirtti.

Osman Korutürk, “Şimdi de memur kökenli olmayanlara da büyükelçilik görevleri sona erdiğinde doğrudan bakanlıkta kadrolu olabilme hakkı tanınıyor. Bu durum kariyer mesleği olan diplomatlığa aykırı olduğu gibi aslında Anayasa’ya da aykırılık taşıyor. Anayasa’ya göre memuriyet için belli kriterleri taşımak gerekiyor. Ancak AKP Hükümeti, memuriyet vasfını taşımayan kişileri de Dışişleri Bakanlığı’nın üst bürokrasisine atamayı hedefliyor” dedi.

CHP’li Korutürk, büyükelçilik görevi yapmış bir kişi için Dışişleri Bakanlığı’nda asgari olarak Genel Müdür, Müsteşar Yardımcısı ve Müsteşar olarak görevlendirme yapılabileceğini de anımsattı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG