Erişilebilirlik

Dinleme Skandalı Büyüyor


Amerika’nın önde gelen gazetelerinden Washington Post, Ulusal Güvenlik Dairesi eski çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgeler konusunda bazı yabancı istihbarat dairelerini uyardığını iddia etti

Washington Post gazetesi, Edward Snowden’ın sızdırdığı on binlerce belgenin İran, Rusya ve Çin’e yönelik istihbarat toplama programlarıyla ilgili gizli öneme sahip bilgiler içerdiğini duyurdu.

Gazete ayrıca Amerika’nın açık müttefiki olmayan ülkeleri de içeren operasyonları barındıran belgelerin deşifre olduğunu da savundu.

Washington Post, dünya merkezlerine gizli bilgilerin açığa çıkarılma riskinin çok hassas olduğunu, çünkü bazı durumlarda işbirliğine dahil edilen ülke yönetiminin bundan haberdar olmadığını bildirdi.

Gazetenin haberi Amerika’nın son olarak, aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de bulunduğu 35 dünya liderinin telefon görüşmelerini dinlediği yönündeki iddiaları izliyor.

Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği liderleri Amerika’nın müttefiklerine yönelik casusluk faaliyetleri yürüttüğü iddialarına karşı birlik tutumu sergiledi ve Almanya’yı desteklediğini ilan etti.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney dün yaptığı açıklamada Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Merkel’in görüşmelerini dinlediği iddialarını reddetti, bu konuda kamuoyuyla paylaşacak bir şeyleri olmadığını söyledi.

Almanya Başbakanı Merkel ise Çarşamba günü Amerika Başkanı Obama’yla yaptığı telefon görüşmesinde, “Dostlar arasında casusluk faaliyeti asla kabul edilemez” demişti.

Dün de Almanya Dışişleri Bakanlığı, Amerika’nın Berlin Büyükelçisi’ne konuyla ilgili nota vermişti.

Amerikan yönetimi, kendi topladıkları istihbaratın, diğer ülkelerin istihbarat faaliyetleriyle benzer olduğunu savunuyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Amerika’nın terörle mücadele kapsamında yürüttüğü istihbarat faaliyetlerinin, kişilerin özel ve güvenlik hakları çerçevesinde yeniden gözden geçirme kararı aldığı duyuruldu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG