Erişilebilirlik

Dilenciliğe Zorlanan Suriyeli Çocuklar


Dilenciliğe Zorlanan Suriyeli Çocuklar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Ülkelerinden zorunlu olarak ayrılıp başka ülkelere sığınan milyonlarca Suriyeli mültecinin hayat mücadelesine ortak olan Suriyeli çocuk mülteciler, küçük yaşlarına rağmen yüklendikleri büyük sorumlulukları yerine getirmek için, zorlu şartlar altında çalışıyor.

Okula gitmek ve arkadaşlarıyla oyun oynamak yerine sokaklarda yaz kış, sıcak soğuk demeden çalışmak zorunda olan küçük sığınmacılar, hayatın bütün zorluklarıyla daha küçücük yaşta tanışmak zorunda kaldı.

Babası Suriye’deki iç savaşta ölen 9 yasındaki Hasan Şeyh Ali, 11 yasındaki ağabeyiyle birlikte sokaklarda mendil satarak para kazanmaya çalışıyor. 3 kardeşi olan Hasan Şeyh Ali ve kardeşleri, sokaklarda çalışarak annelerine destek olmak için çaba gösteriyor.

Fatima Saad da, ailesine maddi destek sağlayabilmek için sokaklarda dilenen diğer bir Suriyeli çocuk mülteci. Fatima Saad, Suriye’de savaş başladıktan sonra Halep’teki evlerini terk ederek annesi, babası ve 8 kardeşiyle birlikte Türkiye’ye sığınmış. Ailesinin paraya ihtiyacı olduğu için her gün sokaklarda dilencilik yaptığını anlatan küçük kız, eve ekmek götürmek zorunda olduğunu söylüyor.

Savaş yüzünden ailesiyle birlikte 3 yıl önce Şam’dan kaçarak Türkiye’ye geldiğini söyleyen 12 yaşındaki Abdallah Abu Haran, akşama kadar çalıştığını anlatıyor.

Yoldan geçen, kırmızı ışıkta duran arabaların yanına giderek para dilenen bu çocuklar, evlerine ekmek götürebilmek için araçların altında kalma riskleri olduğunun bile farkına varmadan her gün zorunlu olarak çalışmaya devam ediyor.

Her biri farklı ülkelere dağılan ancak birbirlerine benzer kaderleri olan Suriyeli mülteci çocuklar, sokaklarda oyun oynamanın, okula gitmenin ve aileleriyle birlikte güvenli bir ortamda yaşamanın çok uzağında, sokaklarda ağır hayat şartlarıyla mücadele ederek yaşamlarını sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG