Erişilebilirlik

Dera’daki Çatışmalarda 50 Kişi Öldü


Suriye’nin güneyindeki Dera ilinde ordu ve isyancılar arasında çıkan çatışmalarda çoğu sivil 50 kişinin öldüğü bildirildi.

Merkezi Londra’daki Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü, Esat rejimine bağlı ordunun Sanameyn ilçesinde mevzilenen isyancıları geri püskürtmek amacıyla bir operasyon başlattığını ve bunun ardından çatışmaların şiddetlendiğini açıkladı.

Suriyeli isyancılar, son haftalarda konumlarını güçlendirerek daha fazla bölgeyi denetimlerine almayı başardı. Taraflar şu sıralarda başkent Şam’ın ve Ürdün sınır kapılarının kontrolünü alabilmek için mücadele veriyor.

Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü, Sanameyn’deki çatışmalarda 29 sivil, 16 isyancı ve 9 askerin öldüğünü belirtti. Kayıpların çoğu topçu saldırıları ya da yargısız infaz sonucu verildi. Sivillere kimin saldırdığı netlik kazanmadı.

Muhalefet eylemcileri tarafından internete konan videolarda bir bina içinde, aralarında çocukların da bulunduğu dizilmiş ceset görüntülerine yer verildi.

Orduya ait helikopter düşürüldü

Öte yandan Türkiye sınırındaki İdlib ilinde isyancılar orduya ait bir nakliye helikopterini düşürdü. Helikopter, isyancıların kuşatması altındaki bir askeri üsse malzeme götürüyordu.

İnternette yayınlanan bir başka videoda düşürülen helikopterin enkazı ve mürettebatın cesetleri gösteriliyor.

‘Sivillere karşı hava saldırıları savaş suçu’

Öteyandan Amerikan İnsan Hakları İzleme Örgütü, Esat rejimine bağlı kuvvetlerin savaş uçakları ve helikopterlerle sivillere karşı kasıtlı ve hedef gözetmeksizin saldırılar düzenlediğini, geçen yılın ortalarından bu yana 4 bini aşkın kişiyi öldürdüğünü bildiriyor. Örgüt Perşembe günü yayınladığı raporda, Suriye hava saldırılarının savaş suçu olduğunu savundu ve bunlara son vermesi için uluslararası toplumdan Beşar Esat’a baskı yapması istendi.

İnsan Hakları İzleme’den Nedim Huri, Suriye helikopterlerinden “fıçı bombası” adı verilen derme çatma bombaların rastgele sivil yerleşim yerlerine bırakıldığını, bunun tamamen muhalefetin kontrolü altındaki bölgelerde oturan sivilleri cezalandırma amacı taşıdığını söyledi.

Örgüt, Suriye’ye gönderdiği ekibin topladığı bilgiye dayanarak, Ağustos ve Aralık aylarında ordunun Halep, İdlib ve Lazkiye’de 59 hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. Bu saldırılarda ekmek fırınları ve hastaneler de hedef alınırken 159 kişi öldü.

İsyancılar sivillerin hayatını göz ardı ediyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporunda isyancıların sivillerin hayatını kurtarmak için gerekli asgari özeni göstermediğine de dikkat çekiliyor. Örgütün Suriye’ye gönderdiği ekip, rejimin füze saldırısı düzenlediği 41 olayda, sivillerin vurulduğu hedefin isyancıların mevzilerinden 50 ila 400 metre uzaklıkta olduğunu bildiriyor. Örgüt yetkilisi Nedim Huri, isyancıların mevzilenirken sivillerle arasındaki bu mesafeyi göz önünde bulundurması gerektiğini söylüyor.

Şam hükümeti, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün suçlamalarına yanıt vermedi. Rejim, son iki yıldır devam eden şiddet olaylarında, dış mihraklardan yardım alan teröristlerle mücadele ettiğini öne sürüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG