Erişilebilirlik

Depremde Ölü Sayısı 520'yi Aştı


Depremde Ölü Sayısı 520'yi Aştı
Depremde Ölü Sayısı 520'yi Aştı

Van depreminin ardından arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Ölü sayısının 520’yi aştığı bildirildi. Pazar günü meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde bin 600'ü aşkın kişi de yaralandı.

Dün 27 yaşında bir öğretmen ve bir üniversite öğrencisi kurtarıldı. Ancak depremzedelere ulaşmak konusunda umut azalıyor. Halen yüzlerce, belki binlerce kişinin enkaz altında olduğu sanılıyor.

Binlerce kişi evsiz. Tüm çabalara rağmen yardım malzemelerinin – ve özellikle çadırların yetersiz olduğu bildiriliyor. Bölgeden gelen haberlerde hijyen durumunun da iyi olmadığı, bunun da bir tehlike yaratabileceği belirtiliyor. Havanın soğumasıyla birlikte kaygılar artıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da çadır konusunda devletin ilk 24 saat içinde yetersiz olduğunu kabul etti. Türkiye malzeme yetersizliğinin ardından dün resmen dış yardım çağrısı yapmıştı.

Ayhan Coşkun adlı vatandaş iki gündür çadır beklediğini söyledi: “Beş çocuğum var. Yağmurda bekliyoruz. İki gündür çadır alamadım. Dün 9’dan 12’ye kadar bekledim ve sıra bana gelmedi. Bugün yine buradayım ama sıra bana gelecek mi bilemiyorum.”

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı şu ana kadar “toplam 3 bin 755 arama-kurtarma, 860 sağlık personeli, 16 arama köpeği, 595 iş makinesi ve araç, 7'si helikopter olmak üzere 140 ambulans, 33 jeneratör, 95 seyyar tuvalet, 17 bin 836 çadır, 60 prefabrike ev, 76 bin 560 battaniye, bin 120 gıda paketi, 10 bin 64 gıda kolisi, 36 seyyar mutfak, 3 bin 051 mutfak seti, 5 bin 139 katalitik soba, 425 uyku tulumu, 1 mobil fırın ve 13 ton kumanya” gönderildiğini açıkladı.

Bunun yanında Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar, bölgede çadır sıkıntısı yaşandığını doğrulayarak, “600 bin afetzede için 120 bin çadır lazım” dedi. Kızılay bölgede 30 bin çadır kurmaya çalışıyor. Bu arada, Akar, Kızılay tırlarının yağmalandığını da açıkladı.

Bu arada, İsrail’den Türkiye’nin talebi üzerine prefabrike evlerin gönderildiği açıklandı. Türkiye daha önce İsrail’in yardım talebini kabul etmemişti. Şu ana kadar 90 ülke yardım teklifinde bulunurken, Ankara ilk etapta sadece İran’la Azerbaycan’ın yardım talebini kabul etmişti.

En çok hasarın Erciş’te görüldüğü 7,2 büyüklüğündeki depremden sonra 100’den fazla artçı şok meydana geldi. Dün 5,4 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı korku yarattı.

Öte yandan dünya liderleri, yardım önerileri ve taziye mesajları göndermeye devam ediyor. Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev ve Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkistan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü telefonla arayarak taziyelerini bildirdi. Başkan Barack Obama da depremden sonra yaptığı açıklamada Amerika’nın Türkiye’yle omuz omuza durduğunu söyledi.



XS
SM
MD
LG