Erişilebilirlik

Deprem Adası Hızla Yok Oluyor


Pakistan
Pakistan
Halkın ‘Deprem Adası’ dediği ada, merkez üssü Belucistan olan şiddetli depremden saatler sonra, Gwadar adlı liman kentinden bir kilometre kadar uzakta ortaya çıkmıştı.

İlk ölçümlere göre deniz seviyesinden 18 metre yükseklikte olan ada, 152 metre uzunluğunda ve 182 metre genişliğinde.

Jeoloji mühendisi Abdül Rahim’e göre ada o günden bu yana 3 metre alçalmış durumda ve bu alçalma devam ediyor. Adanın yüzeyinin genelde çamurla kaplı olduğunu ve adadaki yer kabuğunun da büyük kaya ve taşlardan oluştuğunu belirten Abdül Rahim, özellikle çamurlu bölgelerin erozyona maruz kaldığını ve bu nedenle adanın bir yıla kadar yok olacağını söylüyor. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’ya göre uydu fotoğrafları da adanın küçüldüğünü doğruluyor.

Adanın hızla yok olması yerel balıkçılar ve aniden ortaya çıkan ada turizminden yararlananlar arasında endişeye yol açmış durumda.

Abdül Rahim’e göre büyük kayıplara yol açan 7.7 şiddetindeki deprem sonrasında oluşan bu ada, bölge halkı için geçim kaynağı olmuş durumda. Başta Pakistan’dan olmak üzere, dünyanın farklı ülkelerinden birçok kişinin adayı hergün ziyaret ettiği, bunun da yerel tekne sahipleri için iyi bir gelir kaynağı olduğu bildiriliyor.

Abdül Rahim, okyanus biyolojisi uzmanlarıyla yaptıkları ortak araştırmaya göre, adanın çevresindeki bölgenin biyolojik açıdan da çok zengin olduğunu söylüyor. Dört farklı türden yeni mercan kayalıkları oluşumuna rastlanan bölgede balıkçılığın da aniden geliştiğini ve alışılmadık oranda yavru balık sürüleri bulunduğunu gözlemlediklerini belirten Rahim, bu balıkları yemek için bölgeye gelen diğer büyük balıkların da balıkçıların yüzünü güldürdüğünü kaydediyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG