Erişilebilirlik

Deniz Seviyesindeki Değişimler Beklenenden Yüksek Olabilir


Deniz Seviyesindeki Değişimler Beklenenden Yüksek Olabilir
Deniz Seviyesindeki Değişimler Beklenenden Yüksek Olabilir

Yeni bir araştırmaya göre küresel ısınmanın en son yaşandığı dönem, yani yaklaşık 120 bin yıl önce deniz seviyesi bilinenden daha fazla oranda yükseldi ve alçaldı. Uzmanlar bu durumun günümüzdeki küresel ısınma sırasında da yaşanabileceğini belirtiyor.

Amerika’da bulunan uzmanlar Buz Çağı’nda yaşanan 20 bin yıllık küresel ısınma döneminde deniz seviyesinin altı metre oynadığını, bu değişimin yalnızca birkaç bin yıl içinde yaşandığını belirtiyor.

Deniz seviyesi son 6 bin yıldır göreceli olarak istikrarlı olsa da, uzmanlar küresel ısınma ve kutuplardaki buzların erimesi sonucu değişimler yaşanabileceğinin altını çiziyor. Deniz seviyesinin yükselmesi, bugünün koşullarında milyarlarca kişinin hayatını ciddi anlamda etkileyebilir.

120 bin önce kutuplardaki buzulların daha küçük ve istikrarsız olduğu, deniz seviyesinin de bugünkünden 6 metre daha yüksekte olduğu tahmin ediliyor. Son ölçümlere göre deniz seviyesi yükselmeye devam ederken, buzullardaki ortalama çözülme yüz yılda bir 30 santimetre olarak bildiriliyor.

Dünya nüfusunun neredeyse yarısı kıyıların 200 kilometre içinde yaşıyor. Önümüzdeki yıllarda bu rakamın daha da artması bekleniyor.

Uzmanlar son verilerini mercan fosilleri üzerinde yaptıkları yaş ölçümlerine dayandırıyor. Deniz yüzeyinin yakınında yaşayan mercanlar, deniz seviyesi ölçümünde de işe yarıyor.

XS
SM
MD
LG