Erişilebilirlik

Demokratlar Silah Kontrolu İçin Kongre'yi Zorluyor


Demokratlar Silah Kontrolu İçin Kongre'yi Zorluyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Amerikan Kongresi’nin her iki kanadında Demokratlar, prosedüre bağlı taktikler kullanarak, Kongre’nin ülkedeki silah şiddetiyle ilgili eyleme geçmesi için uğraşıyor. Cumhuriyetçi Temsilci Peter King’in sunduğu yasaya Demokratlar’ın çoğunun yanı sıra az sayıda Cumhuriyetçi destek veriyor. Yasa, FBI’ın, uçma yasağı getirdiği terör şüphelilerinin silah almasına engel getiriyor. Ancak Kongre’nin her iki kanadındaki Cumhuriyetçi liderler, yasayı oya sunmayı reddediyor.

California’nın San Bernardino kentindeki saldırı, Amerika’da silah şiddeti konusunu yeniden gündeme oturttu. Kongre’deki Demokratlar, silah kontrolu konusunu birkaç kez protesto oylaması düzenleyerek gündeme getirmeye çalışsa da başaramadı.

Gündemdeki son yasa, FBI’ın terör şüphelisi olduğunu düşündüğü kişilere silah satışlarına engel getirmeyi öngörüyordu. Birçok Demokrat ilerleme sağlanamadığı için bıkkınlıklarını dile getiriyor.

Demokrat Milletvekili Jackie Speier, “Bu ülkedeki yasal boşluk nedeniyle uçuş yaşağı olan kişiler silah alabiliyor. Eğer biz bu kişilerin uçmaya hakkı olmadığını düşünüyorsak, nasıl silah almalarını kabullenebiliriz?” diye konuştu.

Ancak Cumhuriyetçiler’in çoğu Başkan Obama ve Demokratlar’ın, bunun yerine IŞİD’e sempati duyan teröristlerle ilgilenmesi gerektiğini söylüyor ve anayasanın ikinci maddesinden kaynaklanan bireysel silah edinme hakkına karışmamalarını istiyor.

Cumhuriyetçi Milletvekili Steven Palazzo ise şunları söyledi: “Açık konuşalım. Bu silahlarla değil, terörizmle ilgili bir konu. İki konuyu birleştirmek, bir trajediyi kullanarak siyasi kazanım elde etmek anlamına geliyor ki buna hoşgörü göstermek mümkün değil.”

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan ölenler için saygı duruşu çağrısı yaptı. Demokrat lider Nancy Pelosi ise, Kongre’nin her katliamdan sonra saygı duruşunda bulunmaktan fazlasını yapması gerektiğini belirtti.

26 çocuk ve çalışanın öldüğü Sandy Hook İlkokul Katliamı’nın üçüncü yıldönümü yaklaşırken, Demokratlar, Cumhuriyetçiler’i sağduyulu çözümler üretmeye davet ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG