Erişilebilirlik

Demokratlar’dan Trump’a Popülizm Suçlaması


Steve Beshear
Steve Beshear

Başkan Donald Trump’ın Kongre'deki konuşması; altyapının iyileştirilmesi, ilaç fiyatlarının düşürülmesi ve hamile annelere ücretli izin gibi vaatleri dolayısıyla Amerikan siyasetinin iki kanadından genelde olumlu tepki alsa da, Obamacare konusundaki çıkışı, Demokrat Parti’nin tepkisine yol açtı.

Demokrat Parti’nin resmi yanıtı Kentucky eyaletinin eski valisi Steve Beshear’dan geldi. Beshear, Amerika genelinde 22 milyon kişinin Obamacare müşterisi olduğunun altını çizerek, Trump’ın alternatif planının sağlık hizmetlerini ucuz ve erişilebilir olmaktan çıkaracağı uyarısında bulundu. Bu meselenin bir oyun olmadığını savunan Beshear, kendi eyaletinde daha önce sağlık sigortası sahibi olmayan yarım milyon kişinin Obamacare’den yararlandığını belirtti.

Trump’ın Rusya’nın Amerika’nın ulusal çıkarlarına yönelik tehdidini göz ardı ettiğini savunan Beshear, Cumhuriyetçi başkanın Amerika’nın müttefiklerini dışladığını iddia etti. “Başkan Trump mültecilere ve göçmenlere savaş ilan etti” diye konuşan Kentucky eski valisi, ancak terörden kaçanlara yardım ederek ve Amerika’nın ilke ve vicdani yükümlülüklerine bağlı kalarak ülkenin korunabileceği görüşünü dile getirildi.

Trump’ı Amerika’nın demokrasisini yıpratmakla suçlayan Kentucky’nin eski Demokrat Valisi Steve Beshear, Başkan’ın kendisiyle aynı görüşte olmayan kişileri düşman olarak göremeyeceğini söyledi, “Başkan sırf söyledikleri hoşuna gitmiyor diye istihbarat dairelerimizin, adli sistemin, ordunun, özgür basının ve Amerikalı bireylerin sadakat ve güvenilirliğine saldırarak demokrasimizi yıpratıyor. Bu pervasızlıktır” diye konuştu.

Senato'da azınlıktaki Demokrat Parti grup başkanı Chuck Schumer
Senato'da azınlıktaki Demokrat Parti grup başkanı Chuck Schumer

Ayrıca CNN televizyonuna konuk olan Demokrat Partili Senatör Chuck Schumer, Başkan Trump’ın son konuşmasında popülist söylemler kullanmakla birlikte son haftalarda bunun tam tersi davrandığını, aşırı sağcı politikalarla devleti yönetmeye çalıştığını savundu. Schumer, Trump’ın konuşmasındaki vaatlerini somut planlarla desteklemediğini de belirtti.

Bununla birlikte konuşmayı izleyenler arasında hızlı bir anket yapan CNN, konuşmanın izleyicilerin yüzde 78'inden olumlu tepki aldığını bildirdi.

  • 16x9 Image

    Mehmet Sümer

    Mehmet Sümer, CNN Türk, Haber Türk ve TRT kanallarında haber spikeri, dış haberler muhabiri ve savaş muhabiri olarak çalıştı. TRT Bağdat Temsilciliği ve New York Temsilciliği görevlerinde bulundu. Irak, Ukrayna, Mısır ve Suriye iç savaş ve karışıklıkları başta olmak üzere dünyanın birçok noktasından canlı yayınlar, haber ve röportajlar yaptı. 2016 Aralık ayından bu yana Amerika'nın Sesi kadrosunda görev yapıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG