Erişilebilirlik

Kongo'da Tecavüz Felâketi


Kongo'da Tecavüz Felâketi
Kongo'da Tecavüz Felâketi

Tecavüzün sorumlusu genellikle askerler. Amacı ise özellikle kırsal kesimlerde halkta terör estirerek nüfusu kontrol altında tutmak.

Amerika’nın Sesi muhabiri Heather Murdock, Goma kentinde bu insanlık dışı politikayı inceledi:

Orta Afrika ülkesi Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde, günde binden fazla kadının tecavüze uğradığı tahmin ediliyor. Irza geçme ve tecavüz olaylarının sorumluları çoğu zaman askerler ancak bu korkunç eylem giderek sivil nüfusa da yayılıyor.

Toplu tecavüzle suçlanan askerler
Toplu tecavüzle suçlanan askerler

Goma'daki hastanede bir bebek ağlıyor. Bir buçuk haftalık bebeğin annesi Emine adlı 14 yaşında bir kız çocuğu. Geçen yıl evinde kalan bir askerin tecavüzüne uğramış. Olayın ayrıntıları sorulduğunda başını sallıyor “bilemem ki” diyor. Bebeğin doğduğu hastanenin başhekimi Doktor Guylain Mvuama özellikle köylü kadınların tecavüze uğramasının tek nedeni olduğunu söylüyor: Savaş.

Doktor, silahlı çetelerin köy köy dolaşarak halkı haraca bağladığını ve cinsel tecavüzün dehşet yaratmak için araç olarak kullanıldığını belirtiyor. Doktora göre halkın direnişini kırmak için sadece genç kadınlara değil, kız çocuklarına, hatta erkek çocuk ve yetişkinlere bile tecavüz ediliyor.

Kadınlara tecavüz orduda ciddi suç. Şubat ayında yüksek rütbeli bir subay, bir ay sonra ise 11 subay tecavüz suçundan, asgari ceza olan 20 yıl hapse mahkûm oldu. Askeri komutanlar ve insan hakları örgütlerine göre, subaylara verilen ağır hapis cezaları tecavüz vakalarını azaltmakla birlikte ortadan kaldırmadı.

20 yıl hapse mahkûm olan Yarbay Daniel Kibibi
20 yıl hapse mahkûm olan Yarbay Daniel Kibibi

Kongo 2008 yılına kadar iç savaşın içindeydi. Çeşitli gruplar birbiriyle savaşıyor, her grup rakiplerini destekleyen köyleri basıyor, köy sakinlerini tecavüz veya öldürerek cezalandırıyordu. 2008 yılında imzalanan barış anlaşması bu kişilerin yeni kurulacak ulusal orduya kabul edilmesini öngörüyordu. Bu kişilerden biri Albay Seraphin Mirindi.

Albay Mirindi tecavüz vakalarının yaygınlığını sefalet ve ordu içindeki yolsuzluğa bağlıyor ve askerlere, eğer subaylardan para kaldıysa, ayda 15 ile 55 dolar arasında maaş verildiğini söylüyor. Albay Seraphin Mirindi, askerlerin yüzde 30’unun kısa bir süre içinde firar ettiğini ve firar ederken silahlarını da birlikte götürdükleri söylüyor.

Albay Mirindi ıssız yağmur ormanlarında yaşayan parasız ama silahlı asker ve firarilerin cinsel ihtiyaçlarını tecavüz yoluyla karşıladıklarını savunuyor ve sorunun eğitimden ziyade maaşlara zamla çözülebileceğine inanıyor.

Kongo'da Tecavüz Felâketi
Kongo'da Tecavüz Felâketi

Yerli ve yabancı insan hakları örgütlerine göre ise tecavüz olaylarının çok yaygın olmasında başka etkenler söz konusu. Bunlardan biri aile içi tecavüz vakalarında 2002-2008 yılları arasında 17 misli bir artış gözlenmesi. Başka bir deyişle tecavüz sorunu ailede başlıyor. Diğer ve belki de en önemli nedeni ise eşi görülmemiş cehalet ve batıl itikat. Öyle ki, kız bebeklere tecavüzün AIDS hastalığına iyi geldiğine, genç kızlara tecavüzün erkeklere güç kazandırdığına ve bazı etnik gruplardan kadınlarla yatmanın şans getirdiğine inananlar var.

Kongo'da Tecavüz Felâketi
Kongo'da Tecavüz Felâketi

Uzmanların görüş birliği içinde olduğu tek nokta ülkenin doğu bölgelerinde çatışmalar sürdükçe tecavüz olaylarının da süreceği. Şimdiye kadar yüz binlerce kişinin öldüğü çatışmaların gerçek nedeni, aralarında elmas yataklarının da bulunduğu 24 trilyon dolarlık doğal kaynakları kimin kontrol edeceği.

Goma’da, Emine’nin doğum yaptığı hastanede tedavi gören 50 yaşındaki başka bir tecavüz mağduru, yasaların ıssız köyünde hiçbir anlamı olmadığını söylüyor. Mawavo adlı 10 çocuk annesi kadın, çocukları için ormanda böğürtlen toplarken tecavüze uğradığını, kendini hastanede çok emin hissettiğini söylüyor ve asla köyüne dönmeyeceğini belirterek “bu sefer sağ kurtuldum ama ormanda bir daha yalnız yakalarlarsa tecavüzden sağ kurtulamam” diyor.
Amerika’nın Sesi Radyosu’nun desteklediği bir vakıf Kongo’daki tecavüz mağdurlarına yardım sağlıyor.

http://www.citizenglobal.com/voa/congo/overview

XS
SM
MD
LG