Erişilebilirlik

Demokrat Partili Adayların İlk Yüzleşmesi


Demokrat Parti Başkan adayları Jim Webb, Bernie Sanders, Hillary Clinton, Martin O'Malley ve Lincoln Chaffee
Demokrat Parti Başkan adayları Jim Webb, Bernie Sanders, Hillary Clinton, Martin O'Malley ve Lincoln Chaffee

Demokrat Parti’nin 2016 yılı Başkan adayları arasında ilk canlı yayın tartışma dün akşam yapıldı. CNN televizyonunun ev sahipliği yaptığı programa özellikle eski First Lady ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la Vermont Senatörü Bernie Sanders damgasını vurdu.

Rakip Cumhuriyetçi Parti’nin adayları arasında daha önce iki kez yapılan tartışmalar, oldukça sert atışmalara sahne olmuştu. Oysa dün gece Demokrat Partili adaylar arasındaki tartışma daha dostane havada geçti. Beş aday zaman zaman bazı politikalarda birbirlerine destek verdi. Öne çıkan iki aday olan Clinton ve Sanders arasında tartışmanın tonu, özellikle ekonomi, Suriye ve bireysel silahlanma konusunda yükseldi. Clinton daha ılımlı ve merkezci politikalar izlemeyi tercih ederken, 74 yaşındaki Vermont Senatörü Sanders, Kuzey Avrupa ülkelerindekine benzer sert sosyal politikalara destek veren ve sosyalist olduğunu sıklıkla vurgulayan bir politikacı.

Sanders aynı zamanda Amerika'da artan gelir uçurumunu, servetlerini arttıran zenginlerin daha fazla vergilendirilmesini, eğitim ve sağlık hizmetlerinin ücretsiz hale getirilmesini savunuyor. Bu konuda İsveç, Norveç ve Danimarka gibi ülkeleri örnek gösteren Sanders'a yanıt veren Hillary Clinton ise, "Danimarka olamayız. Danimarka'yı çok seviyorum, ama burası Amerika" diye konuştu.

Bernie Sanders cezaevindeki birey sayısı açısından Amerika'nın gelişmiş ülkeler arasında birinci olduğunu vurgularken, Clinton da kadınlara ücretli doğum iznini arttırma vaadinde bulundu. Sanders da bu konuda Amerika'nın gelişmiş ülkeler arasında "utanç verici durumda" olduğuna dikkati çekerek Clinton'a destek verdi.

Anketlerde Demokrat Partili adaylar arasında Hillary Clinton yüzde 40’la önde gidiyor. Kendisini yüzde 25’le Sanders izliyor.

Vermont Senatörü Bernie Sanders ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton
Vermont Senatörü Bernie Sanders ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton

Clinton: ‘Ben de insanım’

CNN sunucusu Anderson Cooper’ın yönettiği tartışma Las Vegas kentinden canlı yayınlandı. Anderson Hillary Clinton’a yönelttiği ilk soruda, “seçilmek için sürekli görüşlerini değiştirip değiştirmediğini” ve Büyük Okyanus’a kıyı olan ülkelerin imzaladığı Trans-Pasifik Ticaret Ortaklığı anlaşması konusunda fikrini neden değiştirdiğini sordu.

Dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde anlaşmaya destek verdiğini itiraf eden Clinton, üç yıl önce imzalanan anlaşmanın kendi standartlarıyla artık uyuşmadığını söyledi. Clinton, “Her insan gibi, ben de yeni bilgilere erişiyorum” diye konuştu.

Demokrat Partili beş Başkan adayına Amerika’nın karşı karşıya kaldığı en büyük ulusal güvenlik tehdidinin ne olduğu sorulduğunda, Rhode Island eski valisi Lincoln Chafee bu soruya “Ortadoğu’daki çatışmalar”; Maryland eski Valisi Martin O'Malley “nükleer silah sahibi İran”; eski Virginia Senatörü Jim Webb “Çin ve bu ülkenin Amerika’yı hedef alan siber saldırıları”; Bernie Sanders “iklim değişikliği” ve Hillary Clinton da “küresel nükleer tehdit” yanıtlarını verdi.

Başkan Obama’nın yedi yıllık başkanlık dönemi boyunca kısıtlamaya çalıştığı ancak kendi partililerinden bile destek alamadığı bireysel silahlanma konusunda Hillary Clinton, Bernie Sanders’a yüklenmeyi tercih etti ve Sanders’a bu konuda Beyaz Saray’ın sunduğu yasa tasarısı aleyhinde oy kullandığını hatırlattı.

Sanders ise bireysel silahlanmayı kontrol altına alma konusunda sert davranmadığı yönündeki suçlamayı reddetti. Kendisinin kırsal bir eyaleti temsil ettiğini ve bireysel silahlanmayı yasaklatmasına imkan olmadığının altını çizen Vermont senatörü, bu konuda öncelikli olarak silah almak isteyenlerin geçmişlerinin daha sıkı incelenmesi ve akıl ve ruh sağlığı alanında ulusal düzeyde daha kapsamlı hizmet verilmesinin daha önemli olduğunu savundu.

Bireysel silahlanmayı kısıtlama yönünde atılan her adım, Kongre’de büyük nüfuza sahip silah lobisi tarafından engelleniyor. Demokrat Partili adayların çoğuysa dünkü tartışmada silah lobisine karşı daha sert tutum izlenmesi konusunda görüş birliği içindeydi.

Sanders ve Clinton el sıkışırken
Sanders ve Clinton el sıkışırken

Sanders: ‘Kahrolası e-postalarından bıktık’

Tartışma programının en ilginç noktasıysa, Clinton ve en büyük rakibi Sanders arasında kahkahalar ve el sıkışmayla sonuçlanan an oldu.

Hillary Clinton’un dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde hizmete özel elektronik posta yazışmalarını özel bilgisayarı ve cep telefonundan yürüttüğünün ortaya çıkması ülkede büyük tartışmalara yol açmıştı. Dün akşamki tartışma programında hata yaptığını kabullenen Clinton, hakkındaki soruşturma yürüten komisyonun ise rakip Cumhuriyetçi Parti tarafından yönetildiğini söyledi.

Bunun üzerine Bernie Sanders, Clinton’u bu skandaldan dolayı eleştirmek yerine destek çıktı, “Bu belki iyi politika yapmak olmayabilir ama Amerikan halkı senin kahrolası e-postalarını duymaktan bıktı” diye konuştu. Sanders, gülümseyen ve kendisine teşekkür eden Clinton’a dönerek, “yeter bu kadar e-posta” diye ekledi.

Ancak adaylardan Lincoln Chaffee, “liderlerin güvenilir olmasına” daha fazla önem verdiğini söyledi.

Rakip Cumhuriyetçi Partililer’e oranla, Demokrat Partili adaylar kampanyalarını birbirlerinin özel hayatını hedef alma üzerine oturtmuyor. Dünkü tartışmada da adaylar, birbirlerini siyasi farklılıkları ya da aktif siyaset yaşamlarındaki sicilleri üzerinden eleştirmeyi tercih etti.

Beş adaydan O’Malley, Webb ve Chaffe, Demokrat Partili seçmenlerin yüzde 1’er desteğine sahip.

Demokrat Partililer Biden’ı istiyor

Reuters ve Ipsos şirketlerinin Pazartesi düzenlediği kamuoyu yoklamasındaysa bu partinin seçmenlerinin yüzde 48’i Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın da Beyaz Saray yarışına katılmasını istiyor. Ancak Biden’ın katılması durumunda bile Clinton hala adaylar arasında birinci konumunu koruyor. Seçime katılması durumunda seçmenlerin yüzde 17’si Joe Biden’a destek vereceklerini söylüyor.

Sanders bu kez Türkiye’yi telaffuz etmedi

Adaylar Suriye krizi konusunda çok dikkate değer görüş ayrılığı taşımasa da Sanders, Hillary Clinton’un Suriye’de bir ‘uçuşa yasak bölgeye’ destek vermesinin “ciddi sorunlar” yaratacağını savundu.

Geçen ay Suriye’de IŞİD’le mücadele konusunda “Türkiye ve Suudi Arabistan’ın” elini taşın altına sokup bu örgütle savaşması gerektiğini savunan Vermont Senatörü Bernie Sanders, dün geceki tartışmada Türkiye’yi telaffuz etmedi ve IŞİD’le mücadeleyi “Arap ülkelerinin” yürütmesi gerektiğini söyledi.

Sanders’ın bu konuda görüşünü değiştirmesinin nedeniyse bilinmiyor.

Ancak gerek Hillary Clinton, gerekse Bernie Sanders, Suriye’de Esat rejimine destek veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ağır bir şekilde eleştirdi. Clinton Amerika’nın Putin’in kabadayı tavrına karşı durulması gerektiğini savunurken, Sanders da Rus liderin Suriye’deki son adımlarından pişman olacağını, şimdiden Kırım ve Ukrayna konusunda pişmanlık yaşadığını savundu.

Demokrat Partili Adayların İlk Yüzleşmesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG