Erişilebilirlik

Demokrat Parti Neden Philadelphia’da Toplandı?


Bağımsızlık Çanı
Bağımsızlık Çanı

Demokratlar’ın parti başkan adayı ve yardımcısını seçtiği parti kongresi için Philadelphia aylar öncesinden New York ve Ohio’nun Columbus kentlerini geride bırakarak 25-28 Temmuz için kurultay mekanı seçildi.

Philadelphia parti kongrelerine yabancı değil. Cumhuriyetçiler ilk kurultaylarını yeni kurulan bir parti olarak 1856’da Philadelphia’da yaptı. Ardından beş kez, 1872, 1900, 1940, 1948 ve 2000 yıllarında yine Philadelphia’da toplanarak başkan adaylarını seçti Cumhuriyetçi Parti. Demokrat Parti ise daha önce sadece iki kez, 1936 ve 1948’de parti kurultayını Philadelphia’da topladı.

Peki neden Philadelphia?

Philadelphia Pennsylvania eyaletinin en büyük, Amerika’nınsa en kalabalık beşinci kenti. Kentin nüfusu birbuçuk milyonu geçmiş durumda. Kuzeydoğu Amerika’da Philadelphia Delaware Vadisi’nin ekonomik ve kültürel merkezi sayılıyor. Bölgede 7,5 milyon kişi yaşıyor ve istatistiklere göre burası, Amerika’nın 8’nci büyük metropolü.

Üstelik genellikle Demokrat adayların Pennsylvania eyaletindeki seçimleri kazandıkları bir gerçek. Cumhuriyetçiler ise bu eyalette çok başarılı olamıyor. Bu eyalette en son 1988 yılında Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı ‘Baba’ George Bush, Demokrat Massachusetts Valisi Michael Dukakis’i yenerek başkan seçilmişti.

Ancak yine de Pennsylvaniabir ‘swing state’ yani sonucu değiştirebilecek bir bölge sayılıyor ve Cumhuriyetçiler bu yıl Kasım seçimlerinde bu eyaletten galip çıkabileceklerini umuyor.

2010 Nüfus Sayımı’na göre, nüfusun %47’si erkek, %52’si kadın. Beyazların oranı % 41, siyahların oranı %43 buçuk. Yüzde 12 Latin kökenli, % 6 Asyalı yaşıyor kentte.

Philadelphia tarihiyle öne çıkıyor

Philadelphia için kurultay mekanı seçilmek çok önemli çünkü kent yetkilileri bu önemli toplantının kente milyonlarca dolar kazandırabileceğini biliyor. Belediye Başkanı Michael Nutter’a göre, ‘Philadelphia’nın tarihi önemi ve sahip olduğu özellikler, kentin kurultay için en ideal mekan olduğunu gösteriyor.”Belediye Başkanı haklı. Bağımsızlık Bildirgesi’nin imzalandığı ‘Bağımsızlık Salonu’ Philadelphia’da. ‘Bağımsızlık Çanı’ da burada bulunuyor. Ayrıca Philadelphia Sanat Müzesi, Franklin Enstitüsü Bilim Müzesi ve Philadelphia Zooloji Bahçeşi de turistlerin favori mekanları. Philadelphia’yı her yıl ortalama üç milyon yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG