Erişilebilirlik

Demokrat Parti Kurultayı ve Kuzey Carolina Eyaletinin Önemi


Demokrat Parti Kurultayı ve Kuzey Carolina Eyaletinin Önemi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00
Linki indirmek için
Demokrat Parti bu hafta Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentinde ulusal kurultayını düzenliyor. İkinci dönem de seçilmeye çalışan Başkan Barack Obama, kurultayda partisinin adaylığını resmen kabul edecek. Charlotte kenti, ilk başta Demokrat Parti için makul bir seçim görünse de bazı gelişmeler, bu seçimden dolayı Demokratların pişman olabileceğine işaret ediyor.

Kuzey Carolina’nın Charlotte kenti 750 bin nüfusa sahip. Bir güney eyaletinin sahip olduğu her şeye sahip: Güney aksanı, kızartma yemekler ve güneyin cazibesi.

Bir Kuzey Carolinelı, “Güneyli konukseverliğini burada görebilirsiniz. Charlotte’ta gezilecek çok yer var. Burası bir aile kenti,” diyor.

Çikita muzlarıyla, NASCAR otomobil yarışlarının merkezi Charlotte kentinde. Charlotte bir zamanlar “altına hücumun” da merkezindeydi. Aslında hala öyle. Çünkü Charlotte New York’tan sonra Amerika’nın ikinci büyük finans merkezi. 2 trilyon dolarlık sermaye bu kentten yönetiliyor.

Demokrat Partililer, bu seçim kampanyasında “büyük sermayelere” karşı mesafeli tutum izliyor. Örneğin bu kurultayı düzenlemek için büyük şirketlerden para yardımı almadılar. Bundan dolayı da parti mali açıdan sıkıştı ve dört günlük kurultayın süresini üçe indirmek zorunda kaldı. Başkan Barack Obama, Perşembe günü adaylık kabul konuşmasını Charlotte’un futbol stadında yapacak, ama stat Amerika’nın ikinci büyük finans kuruluşunun adını taşıyor.

Demokrat Parti, büyük bankalarla bağlantısı olduğu izlenimi vermemek için, Bank of America Stadı’nı eski adıyla, bu eyaletin futbol takımı olan Panthers adıyla anacak.

Başkan Barack Obama 2008 başkanlık seçiminde Kuzey Carolina’nın desteğini kıl payı alabildi. Kuzey Carolinalılar 30 yıl boyunca hiçbir Demokrat Partili başkan adayına oy vermemişti. Quinnipiac Üniversitesi’nden kamuoyu araştırmaları uzmanı Peter Brown’a göre Kuzey Carolina’nın seçimlerde önemi büyük: “Eğer Obama Kuzey Carolina’yı alırsa, Cumhuriyetçi Partili rakibi Mitt Romney’in Beyaz Saray’a girmesi imkansız olur.”

Son kamuoyu yoklamaları Romney’i bu eyalette Başkan Obama’yla başa baş gösteriyor. Bu durum da Obama’nın Kuzey Carolinalı güçlü destekçilerinden Dwight Price’ı korkutuyor: “Bana kalırsa bu seçim Obama için çok zor geçecek. Son seçimlere katılım oranı gençler sayesinde fazlaydı. Çok sayıda kişi bu yıl ilk kez oy kullanacak. Yine aynı oranda katılım olmasını dilerim ama sonuçtan emin değilim.”

Başkaları da emin değil. Kuzey Carolina’daki işsizlik oranı yüzde 9,6. Yüzde 8,3 olan ulusal ortalamanın üzerinde. Eyaletin Demokrat Partili valisi Beverly Purdue o kadar destek kaybetti ki, bu seçimlere bir daha girmeyecek. Demokrat Parti’nin bir eyalet yöneticisi de bir seks skandalına karışınca istifa etmek zorunda kaldı.

Demokrat Parti’nin Charlotte’taki kurultayına 35 bin kişi katılıyor. Partililer de Kuzey Carolinalıların Başkan Obama’ya bu Kasım ayında da kucak açmasını umut ediyor.
XS
SM
MD
LG