Erişilebilirlik

Demokrat Adayların Önceliği: Ekonomi ve IŞİD


Soldan sağa, Bernie Sanders, Hillary Clinton ve Martin O'Malley
Soldan sağa, Bernie Sanders, Hillary Clinton ve Martin O'Malley

2015 yılının son tartışma programına katılan Demokrat Partili başkan adayları, ekonomik konulara ve IŞİD’le mücadeleye öncelik verdi.

Vermont Senatörü Bernie Sanders, Amerika’nın tek başında dünyanın polisi olmayacağını, IŞİD’le mücadelenin Rusya ve bölgedeki Müslüman ülkelerin oluşturduğu bir koalisyon gerektirdiğini savundu.

Sanders, dünyanın en zengin ülkelerinden Suudi Arabistan’ın Yemen’de savaşmasına ve Katar’ın Dünya Kupası’na 200 milyar dolar harcamasına gerek olmadığını, bu ülkelerin yanı başlarındaki IŞİD’le savaşmaya ikna edilmesi gerektiğini söyledi.

Eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da IŞİD’le mücadele koalisyonuna destek verdi ve bu koalisyonun Sünni ve Kürt güçlerinden yardım alması gerektiğini savundu. Clinton, bölgeye yeniden Amerikan kuvveti göndermenin stratejik hata olacağını, zaten militanların istediğinin de bu olduğunu belirtti.

Maryland eyaleti eski Valisi Martin O’Malley de modern tehditlere karşı yeni ittifaklar kurulması gerektiğinin altını çizdi ve Somali’de faaliyet gösteren Afrika Birliği kuvvetlerini örnek gösterdi.

Tartışma 9 Şubat’ta ikinci önseçimlerin yapılacağı New Hampshire eyaletinde gerçekleşti. Tartışma öncesinde yapılan kamuoyu yoklamaları, ülke genelinde Clinton’u Sanders’ın yüzde 20 önünde gösteriyor. O’Malley’e verilen destekse yüzde 10’un altında.

Kendisi Cumhuriyetçi Parti’nin tartışmalarında sık sık hedef alınan Hillary Clinton, Cumhuriyetçiler’in önde giden adayı Donald Trump’ı IŞİD’e en iyi eleman kazandıran kişi olarak tanımladı. Clinton, terör tehdidine bağnazlıkla yanıt vermenin ülke çıkarlarına hizmet etmeyeceğinin açıkladı. Clinton 11 Eylül 2001’deki terör saldırıları sonrasında dersini alan Amerika’nın en fazla ihtiyacı olduğu zamanda Müslümanları dışlanmış hissettirmemenin önemine dikkati çekti.

Eski Başkan George Bush’u 11 Eylül saldırıları sonrasında Müslümanlar’ı dışlamadığı için öven Clinton, Donald Trump’ın ayrımcı mesajlarına da dünyada kimsenin prim vermediğini söyledi.

Clinton ayrıca Amerika’ya girmeye çalışan mültecilerin eğitilmesi gerektiğine dikkati çekerken, Martin O’Malley de, mülteci krizi büyüdükçe, Amerika’nın daha fazla mülteci kabul etmesi gerektiğini savundu.

Bernie Sanders ve Hillary Clinton
Bernie Sanders ve Hillary Clinton

Ekonomi

Gerek Sanders, gerekse O’Malley, ülke ekonomisine olumsuz katkı yaptığını düşündükleri büyük bankaları bölme önerisinde bulundu. Kampanya bağışlarını büyük şirketler yerine küçük bağışçılardan almakla gurur duyan Sanders, Wall Street’teki sorumsuzluk ve yasadışı tavırlarla mücadele edilmesi ve asgari ücretin yükseltilmesi çağrısında bulundu.

Ücretlerin arttırılmasına kendisi de destek veren Clinton, insanların ekonomik sistemin kirlendiğini düşünmesi yerine çalışmalarının ödüllendirildiğini düşünmelerinin daha yerinde olacağını savundu. Başkan Barack Obama’nın sağlık reformunu genişletmeyi arzuladığını söyleyen Clinton, sağlık sigortası şirketleri arasında yeterli rekabet ya da denetim olmadığını, bundan dolayı da masrafların çok yükseldiğini belirtti.

Evrensel bir sağlık sigortası sistemi çağrısı yapan Sanders ise, birey başına sağlık masraflarının İngiltere ve Fransa’dan çok fazla olduğunu söyledi, ilaç şirketlerini de Kongre’ye rüşvet vermekle suçladı.

Demokrat Parti’nin başkan aday adayları, bireysel silahlanma konusunda da konuştu. Clinton silahlanmaya yönelik tedbirler alınması taraftarı olduğunu, ancak Cumhuriyetçiler’in sorunun özünü bile kabule yanaşmadığını belirtti. Sanders ise toplumsal uzlaşmadan yana olduğunu, kendisinin silah lobisine şiddetle karşı olduğunu söyledi.

Sanders’dan Clinton’a özür

Tartışmanın başında Bernie Sanders’a, kampanya görevlilerinden birinin Clinton seçmenlerine ait veri tabanına yasa dışı bir şekilde erişim sağlaması konusu soruldu. Bunun ardından Sanders, Clinton’dan özür diledi, Clinton da özrü kabul etti. Demokrat Parti’nin Sanders kampanyasına veri tabanı erişimini tamamen kesmesinin ardından Sanders erişimin tekrar sağlanması için cuma günü partisi olan Demokrat Parti’ye federal dava açmıştı.

Bununla birlikte Sanders kampanya ofisi Clinton verilerine yasadışı ulaşıldığını kabul etti ve bundan sorumlu çalışanının işine son verdi.

Demokrat Parti daha sonra kampanya verilerini yeniden Sanders’a açmaya karar verdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG