Erişilebilirlik

Demokrat Başkan Adayları Trump’ı Hedef Aldı


Demokrat Parti’nin iki başkan aday adayı Hillary Clinton ve Bernie Sanders, son tartışma programında başkanlık seçiminde Donald Trump’a karşı yarışmayı dört gözle beklediklerini söyledi.

Sanders ve Clinton, Michigan eyaletinin Flint kentinde yapılan tartışma programında Cumhuriyetçi Parti aday adaylarıyla aralarında büyük fark olduğuna vurgu yaptı. Sanders, Cumhuriyetçi Parti’deki durumun, “akıl sağlığına” yatırım yapmanın ne kadar önemli olduğunu kanıtladığını söyledi.

100 bin nüfuslu Flint, yerel ve federal yetkililerin aylardır çözmeye çalıştığı su sorunuyla mücadele ediyor. Bernie Sanders, CNN Televizyonu’nda yayınlanan tartışma programını, içme suyundan zehirlenen Flint’li çocukları gördüğünde “yıkıldığını” söyleyerek açtı. Durumu utanç verici olarak niteleyen Sanders, Amerika’nın harabeye dönen altyapısının bir an önce yenilenmesi gerektiğine işaret etti.

Clinton ise Flint’in su sisteminin tamir edilmesi için federal ve eyalet yetkililerine seslendi. Hiçbir şeyin Flint halkının sağlığından daha önemli olmayacağını belirten Clinton, altyapının yenilenmesi için gereken fonların derhal ayrılmasını istedi.

Her iki aday adayı da Michigan’ın Cumhuriyetçi Partili Valisi Rick Snyder’ı istifaya çağırdı. İki yıldır şebeke suyundaki yüksek kurşun oranı nedeniyle büyük zarar gören Flint halkından özür dileyen Snyder ise Twitter’da paylaştığı mesajda, “Siyasi adaylar birkaç gün içinde Flint’ten ve Michigan’dan ayrılacak. Ben ise Flint halkına bağlıyım,” dedi.

Ekonomi konusundaysa Sanders, Clinton’u, kısaca NAFTA olarak bilinen Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması gibi Amerika’ya büyük zarar veren anlaşmaları desteklemekle suçladı. Sanders, Çin’le olan ticari ilişkileri normalleştirmeninse Amerika’da istihdam kaybına yol açtığını söyledi.

Amerika içindeki yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini belirten Clinton ise imalatın arttırılması ve yol ve köprü altyapısının yenilenmesi için kapsamlı bir plana ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Adaylar, toplu silahlı saldırılara karşı ne gibi önlemler almayı planladıklarına dair soruya ise silah satın almak isteyenlerin kapsamlı güvenlik taramasından geçirilmesi gerektiği şeklinde yanıt verdi. Ancak Sanders ve Clinton, silah imalatçılarının toplu silahlı saldırılardan sorumlu tutulup tutulmaması gerektiği konusunda zıt düştü. Clinton, silah imalatçılarının sorumlu tutulması gerektiğini savunurken Sanders, bu yaklaşımın Amerika’da silah imalatını sona erdireceğini savundu.

Bernie Sanders, Demokrat Partili delege sayısında avantajlı durumda olan Hillary Clinton karşısında 8 Mart günü Michigan’da, 15 Mart’taysa Ohio, Illinois ve Missouri eyaletlerinde yapılacak ön seçimlerde başarı sağlamayı umuyor.

Maine ön seçiminden galip çıkmayı başaran Bernie Sanders, CNN Televizyonu’nda yayınlanan bir programda, Hillary Clinton partinin adaylığını almak için yeterli sayıda delege elde etmiş olsa bile kampanyasını Temmuz ayında yapılacak Demokrat Parti kurultayına kadar sürdüreceği sözünü verdi.

Şu anda Clinton bin 123, Sanders ise 484 delegeye sahip. Partinin başkan adaylığını almak için aday adaylarının 2 bin 383 delege elde etmesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG