Erişilebilirlik

Demirtaş: 10 Gün İçinde Müzakereler Başlayabilir


Selahattin Demirtaş
Selahattin Demirtaş

Rusya’da konuşan Selahattin Demirtaş, devletle Öcalan arasındaki müzakerelerin 10 gün içinde başlayabileceği beklentisi taşıdığını söyledi

Rusya’da konuşan Selahattin Demirtaş, devletle Öcalan arasındaki müzakerelerin 10 gün içinde başlayabileceği beklentisi taşıdığını söyledi. HDP Eş Başkanı’na göre, Rojava tipi bir özerklik yalnız Türkiye için değil tüm Ortadoğu’nun sorunlarına çözüm olabilecek bir model

Pazartesi gününden beri Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova’da temaslarda bulunan Halkların Demokratik Partisi Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Perşembe günü Carnegie Merkezi’nde bir toplantıya katıldı. PYD lideri Salih Müslim’in de yer aldığı etkinlikte Selahattin Demirtaş Ortadoğu ve Türkiye’de kalıcı barışın sağlanmasına ilişkin fikirlerini aktardı.

Demirtaş: Özerklik, Türkiye’ye değil tüm Ortadoğu’ya çözüm olabilir

HDP liderinin kalıcı barış için ortaya koyduğu en temel öneri, kesinlikle özerklik. Demirtaş'a göre, Kürt siyasi hareketinin kafasındaki model şu anda Suriye’nin kuzeyinde yani Kürtlerin Rojava olarak adlandırdıkları bölgede hayata geçirilmeye çalışılıyor.

Demirtaş, ‘çok kültürlü çok etnik ve dini temsilli Rojava’ya IŞİD bu yüzden saldırıyor. Çünkü Rojava modeli tüm Ortadoğu’ya örnek olabilir. IŞİD’in Kobani’ye bu kadar uzun süre saldırmasının nedeni de o modele yaşam şansı vermemek. Biz yalnız Türkiye’de değil tüm Ortadoğu’da özyönetim modelinin tartışılması gerektiğine inanıyoruz’ dedi.

Demirtaş: Müzakereler başlarsa barış umudu artar

Çözüm sürecine ilişkin açıklamalar da yapan HDP lideri, müzakerelere on gün içinde başlanabileceği mesajını verdi. Demirtaş, ‘2 yıla yakın süredir diyalog süreci devam ediyor. Bunun müzakereye dönmesini bekliyoruz. Tarafların masada tarafsız bir gözün de müzakereleri tartışmaya başlayacağına dair bir umut taşıyoruz. Hükümet müzakereyi reddetmiyor. Bu müzakerenin bir hafta on gün içinde başlayabileceğini düşünüyor ve bekliyoruz. Tek bir silahın bile patlamayacağı bir ülke özlüyoruz. Müzakereler başlarsa barış umudumuz artacak’ diye konuştu.

Kürt siyasi hareketi temsilcisi, Abdullah Öcalan’la devlet ve hükümet arasında devam eden görüşmelerin müzakereye dönüşmesi halinde Suriye, Irak ve İran’da da Kürtlerin bölgelerinde barışın güçlenmesine katkı sağlama fırsatı bulabileceklerini belirtti. Demirtaş, ‘Kürt halkı, eşit, barışçıl ve kardeşçe yaşamak istiyor. Barış ve istikrar konusunda samimiyiz. Türkiye’de Kürt sorunu barış içinde çözülürse Ortadoğu’ya pozitif yansır’ dedi.

Demirtaş: Bizim için insanlık petrol, gaz ve sudan kıymetli

Bazı uluslararası güçlerin buna engel olmaya çalıştığını ima eden HDP Eş Başkanı, '100 yıl önce yapıldığı gibi bir kez daha Ortadoğu’ya kendisine olmayacak gömleklerin dayatılmasının mümkün olmadığını' ifade etti. Demirtaş, ‘bizim için insanlık ve insanlık değerleri, petrolden, gazdan sudan kıymetli şeylerdir. Biz bunun için çok bedeller ödedik. Mezopotamya, Kurdistan ve Anadolu bizim en değerli zenginliklerimiz. Biz Ortadoğu’daki halkların bu değerler çevresinde buluşmasını istiyoruz. Bu çizgi bizim çizgimiz Ortadoğu’da egemen olmaya çizgilere karşı hızla güçlü bir alternatife dönüşüyor’ diye konuştu.

Demirtaş: Tüm sorunları Cemaate yüklemek sorunları örtmek anlamına gelir

Soru cevap kısmında ise paralel yapı olarak adlandırılan Gülen cemaatine yönelik operasyona ilişkin sorulara muhatap olan HDP lideri, bu meselelere bakışını özetledi. Demirtaş, ‘Türkiye'de ekonomik toplumsal olayların sorumluluğunun Gülen cemaati yüklemek, sorunları örtme biçimi gibi görünüyor. Biz bu kesimlerin sorgulanmasına karşı değiliz. Ancak toplumdaki itirazları, isyan duygusunu paralel yapının kışkırttığını söylemek saçmalık. Hükümet geziyle ilgili paralel yapı kışkırttı diyor. İşte hükümetin bu paralel yapı söylemi örtü oldu. AKP hükümeti bu yapıyla on yıl iç içe çalıştı şimdi birbirlerini suçluyorlar. Her konuyu paralel yapıya yükleyerek bu konuların kapatılmasını istiyorlar’ dedi.

Seçimlere parti olarak girmek yönünde çalışmalar yaptıklarını da söyleyen Demirtaş, bir soru üzerine şimdilik genel affın gündemde olmadığını ancak on yıl öncesine göre üç kat dolu olan cezaevlerine ilişkin seçimlerden sonra bir takım düzenlemeler yapılmasının tartışılabileceğini belirtti.

Salih Müslim: IŞİD’e despotik rejimler destek veriyor

Tüm saldırılara rağmen Kobani’yi savunduklarını söyleyen koydukları PYD lideri Salim Müslim ise Rojava’da ortaya koydukları modelden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Müslim, ‘20 yüzyıl başından beri Kürt devleti, Kürt kimliği istenmiyor. Suriye’deki Baas rejimi, Irak, ve tüm diktatoryal despotik bölge ülkeleri IŞİD’i destekliyorum. Çünkü onlar kadı erkek eşitliğini de istemiyor’ dedi.

Türkiye’nin defalarca reddetmesine rağmen Salih Müslim, Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiği iddialarına dayanak olan kanıtların olduğunu ve bunların yakında kamuoyuna yansıyacağını söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG