Erişilebilirlik

Demirtaş: Erken Seçimden Korkmuyoruz


Barış Bloku’nun Bakırköy’de düzenlediği mitingde konuşan HDP lideri Selahattin Demirtaş, ‘asıl silahla terörle arasına mesafe koyması gereken AKP’dir’ dedi. Barış Bloku sözcüsü Gençay Gürsoy halkların artık ölmek öldürmek istemediğini söylerken Başbakan Ahmet Davutoğlu siyasi parti liderlerini PKK’nın silah bırakması için ortak tavır almaya çağırdı.

Türkiye’de çözüm sürecinin kesintiye uğramamasını isteyen siyasi parti, sivil toplum örgütü ve sendikalarının kurduğu Barış Bloku, ‘AKP savaş istiyoruz, biz barışı inşa edeceğiz’ sloganıyla, bugün Bakırköy’de bir miting düzenlendi. Binlerce kişinin barış sloganları attığı mitingde konuşan Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP, hükümet ve cumhurbaşkanını eleştirdi.

Demirtaş, ‘Sayın Geçici Başbakan, bize talimat vermeyi bırak. Önce terörle arana mesafe koy. IŞİD terörüyle arana mesafe koy. Biz sivil siyaset yaptık, sizi iktidardan düşürdük. Siz ne yaptınız, silaha sarıldınız. Asıl silahla, terörle arasına mesafe koyması gereken AKP'dir. IŞİD'e kolaylık sağlamak, silah göndermek suçtur. Bunları biz mi yaptık. HDP ile siyaset yoluyla baş edemeyince, silaha sarılan sizsiniz. Bizden hesap sorma değil, halka hesap verme vaktidir. Siz kime neyin hesabını soruyorsunuz’ dedi.

Demirtaş: Erken seçimden korkmuyoruz

Demirtaş’ın gündeminde erken seçim tartışmaları da vardı. AKP’nin tek başına iktidar olma umuduyla halkın önüne yeniden sandık koymayı planladığını söyleyen HDP Eş Başkanı, AKP’yi ilelebet tarihe gömeceklerini iddia etti.

‘Erken seçimden korkmuyoruz. Erken seçimde AKP'den kurtulacağız, demokratik bir halk iktidarı yaratacağız. Erken seçim yaptıklarına onları pişman edeceğiz. O yüzde 41'i bile bulamayacaklar. Gençlerimizin kanı üzerinden oy hesabı yapanlar, anket yapanlar yüzde 41'e ulaşamayacaklar.’

Barış Bloku: Güvercin tedirginliği içindeyiz

Mitingin açılış konuşmasını yapan Barış Bloku Sözcüsü Gençay Gürsoy ise hem hükümete hem de PKK’ya ‘ellerini tetikten çekme’ çağrısında bulundu.

Gürsoy, ‘müzakere masasını tek yanlı terk eden hükümet halkı savaşa zorluyor. Hepimiz güvercin tedirginliği içindeyiz. Bu 7 Haziran seçimleri öncesi başlayan baskı ve sindirme politikalarının devamıdır. Seçimlerden yenilgiyle çıkar Saray ve AKP yönetimi bunun sorumlusu olduğu kesimlere bu açık savaşın hedefi haline getirilmiştir. HDP barajı geçtiği için Saray ve onun hükümeti çözüm sürecini iptal etmiş müzakere masasından kalmış cenaze törenlerinden medet umar hale gelmiştir. Bu umut boşunadır. Bu umut boşunadır. Türkiye eski Türkiye değildir’ dedi.

Barış Bloku: Halklar, Saray saltanat sürsün diye ölmek öldürmek istemiyor

Türkiye’nin son otuz yılda savaşın getirdiklerini gördüğünü hatırlatan İstanbul Tabip Odası Eski Başkanı, rüzgarın artık tersine estiğini ve halkların artık çocuklarını bu kirli savaşta kaybet etmek istemediğini belirtti.

‘Savaş binlerce insanın ölmesi, haklar arasında derin kamplaşmalar yaşanması, ortak yaşamın imkansız hale gelmesidir. Savaş önce gerçeğin öldürülmesi, kalemlerin susturulması, sözün boğulması, silahın konuşması demektir. Savaş yerinden yurdundan edilme demektir. Halklar, Saray saltanat sürsün diye ölmek öldürmek istemiyor. Barış istiyor, demokrasi istiyor’

Barış Bloku adında konuşan Gürsoy, müzakerelerin derhal parlamenter zeminde yeniden başlatılmasını istedi.

İmralı Heyeti: Öcalan’a müzakereler için yasal statü verilmeli

Yaklaşık dört ayı aşkın süredir İmralı adasına giderek PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşemeyen HDP’nin İmralı Heyeti de bir açıklama yayınlayarak çözüm sürecinin yürütücüsü olarak tanımladığı Öcalan’ın özgür ve eşit şekilde müzakere sürecini yürütmesini sağlayacak yasal bir statü düzenlenmesini talep etti.

İmralı Heyeti, ‘Çözüm Süreci’nde güvenilirliğini büyük ölçüde yitirmiş AKP hükümetinin Sayın Öcalan ile görüşme trafiğimizi belirleyen konumunun kalmadığını ifade etmek istiyoruz. Süreç devam edecekse Sayın Öcalan’ın müzakere çalışmalarını kendi insiyatifiyle, kendi belirleyeceği zaman diliminde, kendisinin önereceği her kesimden heyetlerle yürütebileceği koşulların sağlanması gerektiği kanaatindeyiz’ dedi.

İmralı Heyeti: Tek başına iktidar olamayınca topyekun savaş konseptine başvurdular

İmralı Heyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümeti Çözüm Süreci’ni Erdoğan’a cumhurbaşkanlığı yolunu açmak için kullandığını 7 Haziran Seçimi sonuçları buna izin vermediği için silaha başvurduğunu iddia etti.

Seçim sonrası Çözüm Süreci’nde yer alan, AKP’li heyet üyeleri dâhil olmak üzere, hükümet yetkililerinin yapmış olduğu açıklamalar da Çözüm Süreci’nden AKP hükümetinin kalıcı barışa ulaşmayı değil, tek başına iktidar olmayı ve Erdoğan’a başkanlık yolunu açmayı amaçladığını açık bir şekilde ortaya koymuştur. Bu amacına ulaşmanın siyasal ve toplumsal olarak mümkün olmadığını anlayan Erdoğan ve AKP hükümeti Çözüm Süreci’nin siyasal ve toplumsal ayaklarına, tıpkı 2012 döneminde olduğu gibi, tam anlamıyla topyekûn bir savaş konseptiyle cevap vermiştir.’

Davutoğlu: Silahların bırakılması tüm siyasi liderler ortak tavır almalı

HDPlilerin eleştirilerine muhatap olan isimlerden Başbakan Ahmet Davutoğlu ise twitter üzerinden siyasi parti liderlerini çağrıda bulundu.

‘Tüm siyasi liderleri kamu düzeni, demokrasiyi sahiplenme, silahların bırakılması konularında ortak tavır almaya çağırıyorum. Yarın CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu ile görüşmemizde hükümet ortaklığı dışında bu konuları da istişare edeceğiz. Süreç nasıl işlerse işlesin milletimizin verdiği ülkeyi yönetme sorumluluğunun gereğini yapacağımızdan kimse şüphe etmesin’.

Davutoğlu: Devletimiz her türlü belayı def etmeye muktedir

Davutoğlu ayrıca, ‘ülkemizi ve AK Parti'yi yolundan döndürmeye çalışanlar şunu bilsin. Onlar bugün varlar, yarın yoklar. Gaziantep'ten Şanlıurfa'ya Kilis'e İstanbul'a kadar, bin yıllık kardeşlik türküsünü söyleyen bizler kıyamete kadar burada olacağız. Tüm vatandaşlarım müsterih olsun. Şefkat ve kudret eliyle devletimiz her türlü belayı def etmeye muktedirdir. Bu yavrularımızın gözündeki ışığı söndürmelerine izin vermeyeceğiz’ dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG