Erişilebilirlik

‘Çözüm Süreci'nde 1 Kasım’dan Sonra Yeni Sayfa’


Selahattin Demirtaş
Selahattin Demirtaş

Diyarbakır’da işverenler ve ekonomiyle ilgilenen sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1 Kasım’dan sonra çözüm sürecinde yeni sayfası açılacağını söyledi. Demirtaş, ”Bunun gerçekleşmesi için görüşmelerimiz, çabalarımız var” dedi. Demirtaş, sokaklarda hendek kazılması ve barikat kurulmasını da eleştirdi.

Selahattin Demirtaş’ın konuşmacı olarak katıldığı istişare toplantısının yapıldığı otelin girişindeki güvenlik önlemleri dikkat çekti. Toplantıya katılanların tamamı polis tarafından titizlikle arandı. Üzerinde silah bulunanların silahla salona girmesine izin verilmedi. Gazeteciler bile aranmadan salona alınmadı. Davetlilerden sonra salona giren Demirtaş’ın çevresindeki koruma sayısının arttırıldığı da görüldü.

Toplantının basına açık bölümünde söz alan Demirtaş, kendisini eleştirenleri bölgeye davet etti. Demirtaş, “Barış dediğimizde, ateşkes dediğimizde, yeniden müzakerelere başlansın dediğimizde, bunu vatan hainliği ülkeye ihanet, devletin bölünmesi girişimi olarak görenleri bir hafta burada yaşamaya davet ediyorum” dedi.

Demirtaş, yeniden müzakerelere başlama iradesi görmeleri halinde koşulsuz destek vereceklerini belirterek, “Müzakere sürecinde yeniden müzakereye başlama, ateşkes için yeniden bir irade görürsek oy kaybederiz, kaybetmeyiz, buna bakmadan destek veririz. Seçime bir hafta varken bu riski alıyoruz. Seçimden sonra hayli hayli hazır olacağız. Çatışma silahla, bombayla, askeri operasyonla, ne kadar öldürücü davranılsa davranılsın, kayıpların tamamı toplumun kayıp hanesine yazılırken, çözüm adına ilerleme kaydedilemiyor. Silah çözümü güçlendiren bir realite olarak devreye girmiyor. Bizler sivil siyasette, sivil toplumda görev yapanlar olarak silah dışı, öldürme dışı bir yöntemde ısrarcı olabilmek açısından bu rolü ve misyonu üstlendik. Başarılı olamayacağımıza inansak, demokratik siyasette artık ileri gidemeyeceğimize inansak, kimseyi seçimlerle yormayız kimseyi bir kez daha sandığa davet etmeyiz. Çünkü başka seçeneğin bu topraklarda kalıcı ve köklü barışa götüremeyeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Demirtaş, 1 Kasım’daki seçimlerden sonra süreçte yeni bir sayfanın açılacağını da ifade ederek, bu konuda çalışma yaptıklarını söyledi. Demirtaş, “1 Kasım’dan sonra Türkiye’nin önüne yeni bir çözüm süreci sayfası açılacaktır, biz buna inanıyoruz, bunun gerçekleşmesi için görüşmelerimiz, çabalarımız var. Toplum bu kadar yüksek bir hassasiyetle çözümü beklerken, kimse bundan kaçamaz. 1 Kasım buna vesile olsun istiyoruz. Toplumun yüzde 75 öncelikle sorun olarak çatışmaları görüyor çünkü evlatları can veriyor. Toplum bizden barış bekliyorsa, biz de bunu gerçekleştirmek zorundayız. Ya layıkıyla yapacağız ya da yapamayan bırakacak yapabilen siyasiler gelecektir” diye konuştu.

Selahattin Demirtaş'ın konuşması öncesinde aranan gazeteciler
Selahattin Demirtaş'ın konuşması öncesinde aranan gazeteciler

Demirtaş, çözüm süreci için gözlemci olması gerektiğini savunarak, “Yeni dönemde müzakere başlamalı daha şeffaf bir süreç olmalı. Tarafların birbirine güvenine bırakılmamalı, üçüncü bir göz olmalı, tarafsız diyebileceğimiz kamusal ortak vicdanı temsil edebilen ulusal ve karma bir heyet mutlaka müzakerede gözlemci olmalı, ateşkesi denetlemeli, yanlış yapan tarafı sert bir şekilde uyarmalı eleştirmeli. İmralı’da, Kandil’de Ankara’da kimin ne konuştuğunu kamuoyu bilmeli. Kamuoyu ile bütün bunlar paylaşılmalı parlamento daha fazla rol üstlenmeli” dedi.

Demirtaş, son dönemlerdeki çatışmalara neden olan şehir merkezlerindeki hendek ve barikatları de eleştirdi. Partisinin özerklikle ilgili görüşlerini anlatan Demirtaş, “Özerlik, öz yönetim pratikteki yanlış uygulamalarıyla, pratikte özerklik ya da öz yönetimle uzaktan yakından alakası olmayan, yurttaşlarımızı, esnafı, o mahallede, o ilçede kasabada yaşayanları zora sokacak her uygulama bu projeye sadece zarar verir. Herkesin kendini savunma, kendini koruma hakkı sonuna kadar kutsaldır. Biz kimseye teslim olun çağrısı yapmadık yapmayız. Halkın direnen her evladının direniş hakkına saygı duyarız. Ancak doğru uygulama, doğru siyaset bizi başarıya götürür. Özerklik gibi yerinden yönetim gibi son derece demokratik modellerini yanlış pratik ve uygulamalarla yanlış anlatan ve tarihe yanlış aktaran, olumsuz izler bırakacak şekilde ifadelendiren bütün uygulamaları eleştirdiğimizi belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Hükümeti siyasi muhatap olarak görmek zorunda oldukların anlatan Demirtaş, çözüm için kimseyi şiddete teşvik etmediklerini de sözlerine ekledi.

‘Çözüm Süreci'nde 1 Kasım’dan Sonra Yeni Sayfa’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:19 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG