Erişilebilirlik

Demirtaş: 'AKP ile Koalisyon Yapmayacağız'


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin İstanbul İl Merkezinde yaptığı açıklamada, partisinin genel seçim sonucunu değerlendirdi. Partisinin yüzde 12’nin üzerinde oy alarak barajı aşmasını “HDP artık gerçek bir Türkiye partisidir” sözleriyle yorumladı.

“Bu, kadınların ortak zaferidir”

“Bu seçimde özgürlükten demokrasiden barıştan yana olanlar kazanmış baskı otoriterlik kibirli duruştan yana olanlar ve kendini Türkiye’nin tek sahibi gibi görenler kaybetmiş, gerilemiş, yenilmiştir. Kazananlar Türkiye’nin özgürlüğüne sevdalı olanlar olmuştur” diyen Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu zafer, işçilerin, işsizlerin, köylülerin, çiftçilerin ezilenlerin yani emeği sömürülenlerin yani solun ortak zaferidir. Bu zafer, ülkede demokratik sivil bir anayasa çoğulcu bir anayasa isteyenlerin 12 Eylül darbe anayasasına ve onun dayattığı yüzde 10’luk seçim barajına karşı duranların ortak zaferidir. Demokratik çözüm ve barış isteyenlerin, Kürtlerin de bu ülkede onurlu bir halk olarak yaşamalarını istiyorum diyenlerin ortak zaferidir. Ve en çok da bu ülkenin kadınlarının ortak zaferidir.”

“Türkiye HDP’dir, HDP Türkiye’dir”

HDP’nin eş genel başkanı, Türkiye partisi olma iddiasını ise şu sözlerle dile getirdi:

“Artık HDP gerçek bir Türkiye partisidir. Türkiye HDP’dir, HDP Türkiye’dir. Seçimin en önemli sonuçlarından biri de AKP kibirli tavrını sürdürerek, Kürt sorunu yoktur diyerek Türkiye’nin doğusunda sıfırlanmıştır.”

Demirtaş, Kendilerini ideolojik olarak HDP’ye yakın hissetmeseler de, barajı aşarak, mecliste muhalefet partisi olması için oy veren seçmene verdiği mesaj ve teşekkürü de şöyle oldu:

“Bize inanarak hangi gerekçeyle bize oy vermiş olursa olsunlar, hiç kimseyi mahcup etmeyeceğiz. Bize emaneten oy vererek de HDP’nin demokratik siyasetin önünü açmak isteyenleri de mahcup etmeyeceğiz. Türkiye’de diktatörlük tartışması son bulmuştur. Türkiye uçurumun kıyısından dönmüştür.”

Öcalan’a teşekkür

Selahattin Demirtaş, seçim değerlendirmesinde İmralı görüşmeleri ve çözüm sürecine de şu sözlerle değindi:

“Yürüdüğümüz bu zorlu yolun boş olmadığı bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Bizler demokratik çözüm ve barış sürecini yürütürken arkasında dururken, elbette ki İmralı’da devam eden süreci de hep destekledik. Sayın Öcalan, birlikte yaşam sivil çözüm konusunda her zaman destek oldu. Ortak vatan vurgusuyla bu çözümün bu barışın temel aktörü oldu. Kendisine özel olarak teşekkür ediyoruz. Bu başarının ortaya çıkmasında, kendisinin barış konusundaki kararlı duruşu da son derece belirleyicidir. İnanıyorum ki desteklerini artırarak sürdürecektir. Kalıcı barış konusunda kendisi bugüne kadar oynadığı rolü ve sorumluluğu oynamaya devam edecektir.”

Demirtaş son olarak mecliste nitelikli, kaliteli ve dürüst bir muhalefet yapma sözü verdi ve AKP ile içeriden veya dışarıdan koalisyon yapmayacakları sözlerini bir kez daha yineledi.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG