Erişilebilirlik

Göğüs Kanseriyle Vücuttaki Demir Miktarı Arasında Bağ Var


Göğüs Kanseriyle Vücuttaki Demir Miktarı Arasında Bağ Var
Göğüs Kanseriyle Vücuttaki Demir Miktarı Arasında Bağ Var

Vücudumuzdaki hemen her hücrenin büyümek için demire ihtiyacı var. Yeni bir araştırma da meme kanseriyle vücudun demir miktarını düzenleme sistemi arasında bir bağ olduğunu ortaya koyuyor

Vücudumuzdaki hemen her hücrenin büyümek için demire ihtiyacı var. Yeni bir araştırma da meme kanseriyle vücudun demir miktarını düzenleme sistemi arasında bir bağ olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmadan elde edilen bulguların meme kanserinin seyrini öngörmede ve en uygun tedavi şekline karar vermede etkili olması mümkün.

Demir, vücudumuz için gerekli bir madde. Ancak demir miktarının fazla olmasının zararlı etkileri de olabiliyor. Wake Forest Üniversitesi’nden uzmanlar vücuttaki demir miktarını dengeleyen bir proteini inceledi ve meme kanseri hücrelerinde bu proteinin miktarını araştırdı.

Araştırma ekibinin başkanı olan Profesör Doktor Frank Torti, hücrelerimizdeki demiri dışarı atan ferroportin adlı proteinin kanserli meme hücrelerindeki miktarının, sağlıklı meme hücrelerindekilere oranla daha az olduğunu söylüyor. Bu proteinin miktarının en az olduğu meme kanserleriyse en hızlı ilerleyen meme kanserleri.

Profesör Torti ve ekibi, kanserin seyrini, özellikle de daha önce meme kanserine yakalanmış bir hastada hastalığın yeniden ortaya çıkıp çıkmayacağını önceden tahmin etmek için ferroportin seviyesine bakılmasının en iyi yöntemlerden biri olduğu sonucuna vardı.

Araştırmacı doktor Torti, ferroportin seviyesi yüksek olan kadınların durumu daha iyiye giderken düşük olanların durumunun kötüleştiğini gördüklerini söylüyor. Profesör Torti, ferroportinin kanserin seyriyle ilgili öngörü değerinin sadece laboratuvar ortamında elde edilen bir bulgu olduğunu, ancak bu bulgunun kanser tedavisine yeni bir yaklaşım getirebileceğini söylüyor.

Doktor, araştırmanın, ferroportin proteininin kanser ilaçlarının geliştirilmesinde kullanılabileceğini ortaya koyduğuna dikkati çekiyor. Doktor Torti, diğer araştırmacılarla birlikte kanserli hücrelerdeki ferroportin miktarını arttırma yolları arayacaklarını söylüyor ve “Bu adım, meme kanseri tedavisinde önemli bir hedef olabilir,”diyor.

Wake Forest Üniversitesi’nden Profesör Frank Torti’yle görüşen ‘Science Translational Medicine’ dergisi, araştırmanın bulgularını İnternet sitelerinde yayınladı.

XS
SM
MD
LG