Erişilebilirlik

DEİK'ten ‘Ekonomi Sağlam’ Mesajı


Ömer Cihad Vardan başkanlığındaki Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu heyeti Brüksel'de temaslarda bulundu
Ömer Cihad Vardan başkanlığındaki Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu heyeti Brüksel'de temaslarda bulundu

Türkiye’deki darbe girişimi sonrasındaki gelişmeleri Avrupa Birliği’ne anlatma konusunda iş dünyası da aktif. Bu konuda iletişim seferberliği başlatan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Avrupa Birliği’nde temaslarda bulundu

Türkiye’de 15 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe girişimi sonrasında pozisyon almakta zorlanan Avrupa Birliği gelişmeleri anlamaya başladığının sinyallerini vermekle birlikte henüz tüm soru işaretlerini giderebilmiş değil. Olayın siyasi boyutuyla ilgili diplomatik kanallarla bilgi edinen Avrupa Birliği ve Brüksel merkezli kuruluşlar ekonomik boyutla da yakından ilgili.

Bu noktadan hareketle DEİK, iş dünyasının olaya bakışını, gelişmelere ilişkin yorumunu ve geleceğe yönelik beklentileri anlatmak üzere Brüksel’de temaslarda bulundu. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan başkanlığında bir heyet gerek Avrupa Birliği kurumlarının gerekse düşünce kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü. Temasları değerlendiren Vardan, “Türkiye, hiçbir şekilde bu darbeye sebep olacak altyapısı olmadan böyle bir durumla karşılaştı. Ekonomisi yeteri kadar iyi durumda olan, siyaseten baktığımız zaman o dönem itibarıyla yeni bir hükümetin kurulmuş olduğu, hükümetin yeni reformlar açıklamak üzere çalışmalar yaptığı, 26 çeyrektir büyüdüğü bir ortamda hiç hak etmediğimiz, hiç beklemediğimiz bir darbe girişimiyle karşı kaşıya kaldık” dedi.

DEİK’in ziyaretinden hemen önce uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin notunu düşürmesi hem mevcut bazı soru işaretlerini hem de temasların önemini bir doz daha artırdı. Vardan, yabancıların gelişmelerin kendi yatırımlarının geleceğini nasıl etkileyeceğini ve bu yatırımların sürdürülebilirliğini merak ettiklerini belirterek, “Türkiye’nin tüm vücuduyla birlikte, yani halkıyla, medyasıyla, politikacısıyla, tüm iş dünyasıyla bir araya gelerek, herhangi bir dil, din farkı gözetmeksizin, herhangi bir siyasi ideoloji yahut düşünce farkı gözetmeksizin, sadece kendi demokrasisini savunmak üzere ve sadece kendi ekonomisini muhafaza etmek üzere darbeye karşı çıktığını söylemeye çalıştık ve çalışıyoruz” diye konuştu.

Heyette yer alan Türkiye–Belçika İş Konseyi Başkanı Özlem Gökçe de not düşürümünün gerekçelerinin tarafsız değerlendirmelere dayandığını düşünmediklerini kaydederek, “Bu kararın Türkiye’de radikal bir değişiklik yaratmasını beklemediğimiz mesajını verdik. Ekonomik açıdan Türkiye’nin temelleri sarsılmadı” ifadelerini kullandı.

DEİK İletişim Komitesi Üyesi Murat Özyeğin ise temaslarda normal işleyişe dönüldüğü ve travmadan hızlı çıkıldığı mesajını ilettiklerinin altını çizerek, “Her ziyarette Avrupa’da tonun biraz daha yumuşadığını, gelişmelerin daha iyi anlaşıldığını görüyoruz” dedi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği Genel Sekreteri Özlem Özyiğit, Türkiye’ye güvenildiği ve yatırımlara devam edileceği yönünde masajlar aldıklarını belirtirken DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, DEİK’in iletişim açısından çok güçlü bir yapıya sahip olduğunu kaydederek, “İletişimi sürekli kılmak amacındayız” diye konuştu.

DEİK heyeti, temasları sırasında muhataplarına, AB’ye girme sürecinde prosedürlerin hızlandırılması, açılması gereken başlıkların artık açılması, vizeler konusundaki haksız uygulamaların kaldırılması ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG