Erişilebilirlik

DBP’de Öcalan Endişesi


DBP’de Öcalan Endişesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:11 0:00

Demokratik Bölgeler Partisi’nden yapılan açıklamada, Abdullah Öcalan’dan 15 Temmuz darbe girişimi sonrası hiçbir haber alınamamasından endişe duyulduğu belirtildi. DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, Öcalan’ın yattığı İmralı Cezaevinden sorumlu komutanın da darbe girişimi nedeniyle tutuklanmasının endişeleri arttırdığını söyledi.

Diyarbakır’da bir basın toplantısı düzenleyen Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, partisine yönelik baskılara değindi. Tuncel, DBP’nin kuruluşundan bu yana 4 yöneticisinin öldürüldüğünü belirterek, “Eş genel başkanımız dahil yüzlerce arkadaşımız tutuklandı. Eş genel başkanımız aramızda değil çünkü yaptığı konuşmalar nedeniyle demokratik siyaset konusundaki yaptığı önermeler nedeniyle şu an hukuksuz bir şekilde cezaevinde bulunuyor. Partimize yönelik her türlü engellemelerle karşı karşıyayız. Hurşit Külter arkadaşımızdan 70 gündür haber alamıyoruz. Bir parti yöneticisi ve bundan haber alınamıyor. Bu uygulamalara karşı çıkınca büyük bir baskıyla karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

Tuncel, darbe girişiminden sonra HDP dışındaki partilerin bir cephede birleştiğini savunarak, bunun sorunlara çözüm getirmeyeceğini söyledi. Darbe girişiminin arkasındaki nedeninin Kürt sorununun çözülememesini olduğunu ifade eden Tuncel, “15 Temmuz itibariyle darbe dinamiği devreye girdi. AKP’nin yürüttüğü Kürt karşıtı yanlış politikalar, Türkiye’de demokrasiyi yok sayan, demokratik siyasetin önünü engelleyen, 7 Haziran seçimlerini yok sayıp siyasi bir darbeyle 1 Kasım’da seçimleri yenileyen, aslında bir şekilde darbe dinamiğini devreye sokan bu zihniyet, 15 Temmuz’da askeri darbe kalkışmasıyla karşı karşıya bıraktı. Darbe girişiminde bulunanların birçoğu Kürdistan’da görevli. Bu bir yıllık savaşı organize edenler, hem partimize karşı saldırı, hem halka yönelik saldırı, baskı politikalarını uygulayıcıları, şu an hepsi darbeci olmaktan, Gülen’ci olmaktan tutuklandılar. Bu darbe girişimi sonrası Türkiye halkları darbeye karşı çıktı. Biz defalarca söyledik bu darbe Recep Tayip Erdoğan’a karşı değil, bütün Türkiye halkarına yapılmış darbedir. Türkiye halkları 10 yılda bir darbe gerçeğiyle karşı karşıya kalmak istemiyor. Türkiye ve Kürdistan halkı kendi durduğu noktada sokağa çıkarak darbelere hayır dedi. Bir daha darbe olmamasının yolu demokratikleşme ve özgürlükleri sağlamaktır. Darbe dinamiğini ortaya çıkaran Kürt sorunuyla AKP’nin savaş politikasıysa, yapılması gereken şey bir an önce çözüm politikalarına geri dönmektir. Bakıyorsunuz cumhurbaşkanın, başbakanın açıklamalarına bu konuda hiç bir şey yok. Aksine savaş politikasında ısrar eden Kürt halkının temsilcilerini yok sayan demokrasi güçlerini yok sayan bir noktada. Bunu nereden görüyoruz Halkların Demokratik Partisi’ne yaklaşımda görüyoruz. Darbeye karşı olan 4 parti var 4’ü de bildiriye imza atmış ama 3 parti bir milli cephe oluşturmuş durumda. Ne üzerine oluşturulmuş bu milli çephe, Kürt karşıtlığı üzerinden anti demokratik uygulamalar üzerinden, tek dil, tek din, tek millet üzerinden geliştirilmiş bir milli mutabakat hali var. Bu, Türkiye’yi bırakalım sorunlardan çıkarmaktan, bırakalım darbe dinamiğinin devreden çıkmasına, Türkiye’yi daha derin kriz ve kaosa sokacak yaklaşımdan öteye bir şey değildir” diye konuştu.

Tuncel, darbe girişimi gecesinden beri Öcalan’dan hiçbir haber alamadıklarını belirterek kaygılandıklarını söyledi. Tuncel, “15 Temmuz’dan bugüne Sayın Öcalan’dan haber alınamıyor. AKP’nin yaptığı açıklamalar kaygılarımızı arttırıyor. İmralı yönetiminde olan komutanın darbeden tutuklandığını öğreniyoruz. AKP İmralı’da da bir kalkışma olduğu ve engellendiğini söylüyor. İmralı’da ne oluyor sorusunu cevapsız bırakıyor. AKP çatışma dönemini devrede tutuyor ve savaş politikası sürdürüyor. Yapılması gereken oraya bir heyetin gönderilmesidir” şeklinde konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG